Němeček si vybral exministra Holcáta za svého poradce

Radek Nohl Radek Nohl
11. 2. 2014 11:35
Bývalý šéf resortu opustil ministerstvo teprve před 14 dny a už se do úřadu vrací.
Ministr zdravotnictví Martin Holcát.
Ministr zdravotnictví Martin Holcát. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Neuplynuly ještě ani dva týdny od jmenování nové vlády premiéra Bohuslava Sobotky a bývalý ministr zdravotnictví Martin Holcát se opět vrátí na ministerstvo.

Deníku Aktuálně.cz Holcát potvrdil, že se dohodl s novým šéfem resortu Svatoplukem Němečkem, že bude jeho poradcem.

"Téma naší spolupráce bude jednoduché - medicína a zdravotnictví," řekl Aktuálně.cz Holcát.

Ten působil v předchozí vládě premiéra Jiřího Rusnoka. I po svém odchodu z čela úřadu však bude dál šéfem lékařského konzilia prezidenta republiky Miloše Zemana. Zároveň se vrátil do motolské nemocnice, kde působí na postu náměstka.


 

Holcát řešil, kde vzít miliardy

Na podmínkách spolupráce se chce Holcát s Němečkem dohodnou během několika dní. Nepředpokládá ale, že by své rady poskytoval bezplatně.

"Příští týden se ještě sejdeme a dohodneme. Já moc času nemám a bude záležet na tom, jak často mu budu radit," odpověděl Holcát na otázku Aktuálně.cz, jakou odměnu od ministerstva očekává. 

Bývalý ministr během svého zhruba půlročního působení v čele resortu řešil zejména, kde získat peníze pro tuzemské zdravotnictví. Pro něj ale nakonec vybojoval méně, než původně předpokládal.

Vláda nakonec schválila zvýšení plateb za státní pojištěnce, čímž letos přiteče do zdravotnictví 4,7 miliardy korun (Holcát původně chtěl 5,7 miliardy). VZP poté nadvakrát potvrdila bezúročnou půjčku v celkovém objemu 1,7 miliardy korun (místo 2,6 miliardy korun).

Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde, na Twitteru mě najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy