Kalouskův analytik bude v týmu proti daňovým únikům

Karel Hrubeš Karel Hrubeš
9. 2. 2014 19:00
Bývalý ředitel Finančně analytického útvaru podepíše na vnitru nabídku ministra Chovance.
Milan Cícer, bývalý ředitel FAÚ
Milan Cícer, bývalý ředitel FAÚ | Foto: ČTK

Praha - Končící ředitel Finančně-analytického útvaru Milan Cícer se sice z ministerstva financí vrací na jih Čech, kde bude působit v čele Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, ale do Prahy bude jednou týdně dojíždět.

Přijal nabídku ministra vnitra Milana Chovance a stane se jeho poradcem. „Přijal jsem nabídku se externě podílet na boji s daňovými úniky," potvrdil Cícer Aktuálně.cz.

Podle informací redakce bude konečná dohoda stvrzena podpisem v pondělí.

Cícer bude novým členem pracovní skupiny Progres, která vznikla za působení bývalého ministra Martina Peciny a má se soustředit především právě na boj s daňovými úniky a zajišťováním výnosů z trestné činnosti.

Pecinova skupina

V Progresu bude Cícer spolupracovat mimo jiné také s bývalými detektivy protikorupční policie Martinem Grimem a Jindřichem Látem, které odcházející policejní prezident Martin Červíček na Pecinovo přání v srpnu uvolnil z protikorupčního útvaru. 

Pecina je poté umístil na nově vytvořené posty spadající do vysoké platové třídy. Podle informací Lidových novin měl exministr v úmyslu Láta a Grima instalovat do vedení policie. 

„Stejně jako jsem požádal ministerstvo financí, aby do skupiny (Progres - pozn. red.) vyslalo své zástupce, požádal jsem i Martina Červíčka o přidělení specialisty z protikorupčního útvaru, který se danou problematikou dlouhodobě zabývá - tím byl podplukovník Lát, kterého jsem do té doby nikdy neviděl," vysvětloval tehdy Pecina Látův příchod na vnitro.

Zpátky na jih

Poradenství na vnitru však pro Cícera nebude hlavní pracovní náplní. Po letech se vrací do Českých Budějovic, kde se tento týden stane ředitelem jihočeské pobočky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Na jihu Čech působil Cícer - rodák z Českého Krumlova - již v počátcích své policejní kariéry.  

V čele Finančně-analytického útvaru Cícera vystřídal bývalý detektiv plzeňské pobočky protikorupční policie Libor Kazda, kterého podle informací Aktuálně.cz osobně vybral Jiří Veselý, bezpečnostní ředitel Agrofertu. 

 

Právě se děje

Další zprávy