Němeček má na ministerstvo nové tváře, tým Hegera končí

Radek Nohl Radek Nohl
Aktualizováno 24. 1. 2014 15:02
Po Hegerovi zůstane na ministerstvu jen hlavní hygienik Vladimír Valenta.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Budoucí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček ještě nemá jmenovací dekret. Ale už zná jména svých náměstků.

Tým, který tu byl v éře Leoše Hegera, až na jedinou výjimku - hlavního hygienika Vladimíra Valentu -, skončí.

Kromě něj si křeslo udrží jen Petr Salák, kterého provází pověst pracovitého úředníka a kterého do funkce ekonomického náměstka jmenoval současný šéf resortu Martin Holcát.

Dvě důležitá místa - náměstka pro legislativu a zdravotní pojištění - obsadí právnička a pražská zastupitelka Lenka Teska Arnoštová a Tom Philipp, náměstka ředitele Thomayerovy nemocnice na tuto funkci nominovala KDU-ČSL.

Náměstkem pro zdravotní péči pak bude primář radiodiagnostického oddělení Nemocnice Na Homolce Josef Vymazal. Ten je nominantem hnutí ANO. "Se všemi jsem již dohodnutý," potvrdil Aktuálně.cz Němeček.

Náměstek hledá práci

Úřad brzy po jeho nástupu opustí Martin Plíšek (TOP 09) a Ferdinand Polák (ODS). Plíšek přiznal, že si novou práci zatím hledá. "Ne, zatím nevím," odpověděl na dotaz, zda ví, co bude po svém odchodu z ministerstva dělat.

Polák Aktuálně.cz řekl, že nyní zvažuje dvě nabídky z privátní sféry. "Jsem také nadále zaměstnancem Všeobecné fakultní nemocnice, kde mám nyní neplacené volno. Zvažuji, zda se tam vrátím, nebo využiji jednu z nabídek," prohlásil Polák.

Arnoštová poté, co začne v úřadu působit, bude muset vyřešit, co dál se zákony, které tam nechali Hegerovi lidé. Jde hlavně o zákon o univerzitních nemocnicích, zdravotních pojišťovnách a novelu, která má výrazně omezit kouření v hospodách a prodej alkoholu.

Všechny tyto zákony nestihla vláda Petra Nečase projednat a kabinet Jiřího Rusnoka se je ani nepokusil předložit, protože přinášejí radikální změny a nebyla dostatečná vůle poslanců je schválit.

Prioritou na samém začátku ale budou poplatky. Jak dříve Němeček, zástupci ČSSD i dalších stran budoucí koalice řekli, zruší se vše kromě platby za pohotovost. Ta by měla zůstat ve výši 90 korun.

Třicetikorunový poplatek za návštěvu u lékaře skončí. Platbu za pobyt v nemocnici zrušil Ústavní soud. A když vládnoucí garnitura nedokázala tento poplatek snížit ze 100 na 60 korun, přestali ho pacienti k 1. lednu platit. 

Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde, na Twitteru mě najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy