Zeman jednal s rektory o profesorech, nedohodli se

ČTK ČTK
20. 1. 2014 19:55
Na titul přitom čeká zhruba osm desítek kandidátů.

Praha - Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jednal s rektory českých vysokých škol. Ujasňovali si stanoviska k novele vysokoškolského zákona, hlavním tématem byl způsob jmenování profesorů. K žádné dohodě ale nedošlo, na titul přitom čeká zhruba osm desítek kandidátů. Prezident jejich jmenování podmiňuje přijetím novely zákona, která by pravomoc převedla na šéfa Senátu, to ale většina rektorů odmítá.

"Plán, se kterým nás pan prezident seznámil, pokud ho správně parafrázuji, počítá s tím, že ve zrychleném řízení Sněmovna schválí novelu vysokoškolského zákona, podle níž jmenuje profesory předseda Senátu," řekl České televizi rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl.

Rektoři novelu nechtějí

Rektoři dnes prezidentovi navrhli, aby novela vysokoškolského zákona byla propracovanější a lépe se připravila. Do té doby by se podle nich mělo postupovat podle současného zákona, tedy že profesory bude jmenovat prezident. Rektoři chtějí apelovat na poslance, aby takzvanou malou novelu vysokoškolského zákona odmítli.

"Návrh, který teď leží v Parlamentu, zavádí de facto novou instanci v posuzování odborné způsobilosti profesorů. To považujeme za nový prvek, se kterým nás většina nesouhlasí," řekl ČT rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Novela počítá s tím, že předseda Senátu by kandidáta na profesuru jmenovat nemusel. Neúspěšní kandidáti by se mohli bránit jen správní žalobou. Další novinkou připravené novely je to, že předseda Senátu by musel zahájit řízení o jmenování profesorem do 30 dnů ode dne, kdy obdržel návrh.

Prezident dnes sice argumentům rektorů neustoupil, podle Beka ale bude dialog mezi ním a rektory pokračovat.

"Aféra Putna"

Na změně ve jmenování se prezident dohodl s exministrem školství Petrem Fialou po loňských sporech kvůli jmenování literáta Martina C. Putny. Toho Zeman původně nechtěl jmenovat kvůli Putnovu údajně nevhodnému vystupování na veřejnosti. Odborníci tehdy označovali jeho krok za svévolný, protože vysokoškolský zákon upravuje jen postupy a náročné odborné podmínky, které jmenování profesorem předchází. S tím, že by prezident nakonec profesora nejmenoval, zákon nepočítá.

Novelu schválila počátkem ledna vláda, nyní ji projedná Sněmovna. Původně mělo ministerstvo školství připraven návrh, podle něhož mělo jmenování přejít z prezidenta na ministra školství. Ministr školství v demisi Dalibor Štys byl pak ale prodiskutovat návrh novely s prezidentem Milošem Zemanem a poté kabinetu předložil pozměňovací návrh, podle nějž by profesory jmenoval předseda Senátu.

 

Právě se děje

Další zprávy