Náhrada pro církve je nadsazená, soudí ČSSD a ANO

ČTK ČTK
16. 1. 2014 20:15
Strany o tom chtějí církve přesvědčit na společném jednání.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zástupci ČSSD a ANO chtějí církvím doložit, že výše náhrad v rámci církevních restitucí za nevydaný majetek je nadsazená, a to mimo jiné nadhodnocením ceny pozemků. Jejich společné jednání se má uskutečnit na přelomu ledna a února. Novinářům to po čtvrteční přípravné schůzce řekli místopředsedové obou stran Alena Gajdůšková a Martin Stropnický.

V materiálu, který chtějí církvím předložit, mimo jiné porovnávají pravidla církevních restitucí se zákony z 90. let, podle nichž se vracel majetek fyzickým osobám. "Druhá část se týká oceňování majetku, a tedy i výše finančních náhrad zakotvených ve smlouvách, které jsou uzavřeny s církvemi," uvedla Gajdůšková. Podle ní je v odhadní a běžné ceně za nemovitosti velký rozdíl.

Gajdůšková připustila, že debata o výši náhrad a také o případném snížení s nimi spojené inflační doložky bude patřit ke složitějším. Jednání s církvemi by mělo podle Stropnického začít vyřešením jednodušších záležitostí. Patřit by mezi ně měla žádost církve o vydání některých budov a pozemků v areálu Pražského hradu. Původní žádost prezidentův kancléř odmítl, církev by ale podle dřívějších úvah mohla získat náhradou jiné objekty. Dohoda na tom ale zatím není uzavřena.

Méně složitá bude podle Gajdůškové s ohledem na deklarace církví také snaha o to, aby využití náhrad bylo účelově vázáno na sociální služby a charitativní činnost. Katolická církev už oznámila, že peníze vloží do investičního, rezervního a solidárního fondu. Rezervní fond má sloužit diecézím pro nenadálé situace, prostřednictvím solidárního fondu mají bohatší diecéze pomáhat těm chudším.

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání dostávají nemovitý majetek, o který byly za komunismu připraveny, v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let má stát církvím vyplatit 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek.

 

Právě se děje

Další zprávy