ÚSTR infiltrovali komunisté, tvrdí evropská platforma

Markéta Šrajbrová Markéta Šrajbrová
15. 1. 2014 15:14
Platforma evropské paměti a svědomí pozastavila ústavu členství.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Platforma evropské paměti a svědomí pozastavila českému Ústavu pro studium totalitních režimů členství.

Byl podle ní infiltrován komunistickými spolupracovníky. Platforma členství pozastavila proto, že ÚSTR nebyl doposud ochotný podezření z infiltrace vyvrátit.

"Je bolestné pozastavit členství jednomu ze zakládajících členů platformy, ústav však byl infiltrován komunistickými spolupracovníky, a je tedy naší povinností jednat rozhodně," uvedl prezident platformy Göran Lindblad na webových stránkách instituce.

Vedení ústavu se ale brání. "O žádné infiltraci nemůže být řeči, je to naprostý nesmysl," řekl Aktuálně.cz mluvčí ÚSTR Pavel Ryjáček pro Aktuálně.cz. Podle něj se ani taková formulace nevyskytuje v oficiálních dokumentech o pozastavení členství, které platforma českému ústavu zaslala.

Podle Ryjáčka platforma po ÚSTR požadovala informace o tom, zda členové vědecké rady, kteří byli za minulého režimu členy KSČ, dostávali za vykonávání komunistických funkcí peníze. ÚSTR toto odmítl s tím, že jde o osobní záležitost dotyčných členů. "Mezi členy vědecké rady jsou tak renomovaní lidé jako Petr Pithar nebo Vilém Prečan," zdůvodnil Ryjáček.

Ústav teď podle něj bude zjišťovat, jakou má pozastavení členství právní oporu. "Ve stanovách platformy jsme nic takového nenašli, takže se domníváme, že k pozastavení došlo účelově," řekl Ryjáček s tím, že ÚSTR se bude zajímat o to, jak se o věci hlasovalo a kdo o tom rozhodl.

Rada díky členství mohla čerpat evropské peníze

"Pokud se potvrdí, že pozastavení má právní oporu, budeme zkoumat, co to pro ústav fakticky znamená," vysvětlil Ryjáček. ÚSTR s platformou v minulosti spolupracoval například na pořádání konferencí na různá témata a díky členství na ně mohl čerpat evropské peníze. Zda teď s pozastavením členství zmizí i možnost tyto peníze čerpat, zatím ústav neví.

Podle mluvčího bude o záležitosti jednat rada ústavu, a to nejdříve 22. ledna, kdy má naplánovánu schůzi.

Platforma kritizovala i jmenování Foglové ředitelkou

Platforma loni mimo jiné kritizovala jmenování Pavly Foglové do funkce přechodné ředitelky ÚSTR. Ústav je spoluzakladatelem platformy, která je sdružením několika desítek institucí z různých zemí, zabývá se koordinací studia a vyrovnáváním se s totalitní minulostí. Platforma vznikla v roce 2011, kdy zástupci evropských historických ústavů za účasti premiérů ČR, Polska, Maďarska podepsali smlouvu o jejím vzniku.

Činnost ústavu, který má nestranně zkoumat dobu nesvobody, provázejí pře politiků i pnutí uvnitř instituce. Loni nejvíc rozvířilo hladinu odvolání ředitele Daniela Hermana, jehož rada ÚSTR následně bez soutěže nahradila na přechodnou dobu Foglovou. Rada uvedla, že nebyla spokojena s prací Hermana. Ten ale tvrdil, že jeho odvolání bylo politicky motivované. Na jeho stranu se přidala například ODS, která obvinila ČSSD, že chce ústav ovládnout. Sociální demokraté tato tvrzení odmítali.

ÚSTR existuje na základě zákona, jeho cílem je nestranně zkoumat dobu nesvobody, tedy komunismu a nacismu. Od počátku se o jeho činnost přou politici. Pod ÚSTR spadá také Archiv bezpečnostních složek s dokumenty z dob komunismu.

 

Právě se děje

Další zprávy