Příští šéf vnitra nepočítá s Červíčkem, ani s Lessym

Radek Nohl Radek Nohl
7. 1. 2014 12:55
Milan Chovanec, který by měl usednout do křesla ministra, si chce vybrat sám
Kandidát ČSSD na ministra vnitra Milan Chovanec.
Kandidát ČSSD na ministra vnitra Milan Chovanec. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Milan Chovanec, kandidát sociální demokracie na post ministra vnitra, počítá s tím, že by si po svém jmenování mohl vybrat zcela nového policejního prezidenta.

Z těch informací, které Chovanec získal po úterní schůzce se současným šéfem resortu Martinem Pecinou, je podle jeho slov pravděpodobné, že šéf policie nebude ani Martin Červíček, ani Petr Lessy.

Ale někdo jiný a možná jen dočasně.

V případě Červíčka má Pecina již v úterý odpoledne říct, zda zruší jeho jmenování. A Lessy by podle Chovance měl v brzké době vydat velmi zásadní prohlášení. Lessy v rozhovoru s Aktuálně.cz řekl, že v současné době počítá s více variantami.

Chovanec ale poté, co se již dříve sešel také s Lessym, bere jeho konec v čele prezidia za skoro hotovou věc.

"Nový ministr vnitra bude mít možnost si podle zákona vybrat nového policejního prezidenta," prohlásil pro Aktuálně.cz Chovanec poté, co se dneska dopoledne sešel s Pecinou.

Kritika ministra Peciny

Podle Chovance však bude muset být výběr nového šéfa policie v případě, že se Červíček obrátí na soud, velmi obezřetný. To totiž znovu hrozí, že za pár měsíců budou v čele prezidia dva šéfové.

Současný ministr vnitra Martin Pecina.
Současný ministr vnitra Martin Pecina. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Pokud jsou ty dokumenty a informace, které jsem měl možnost vidět, pravdivé, tak se může pan Červíček v řádu několika měsíců vrátit zpět do čela policie," podotkl Chovanec.

Pecinu navíc Chovanec za jeho kroky kritizuje.

"Jsou unáhlené a měl by s rozhodnutím čekat na vládu," řekl Chovanec v reakci na to, že Pecina hodlá dneska oznámit, zda zruší jmenování Červíčka do čela policie tak, jak mu to doporučila jeho poradní komise. Pecina se však brání tím, že rozhoduje podle zákona. To Chovancovi také sdělil při jejich osobních schůzce.

Červíček se obrátí na soud

Když Pecina jmenování Červíčka zruší, bude jediným policejním prezidentem Petr Lessy. Ten přitom nevyloučil, že se ještě dneska s Pecinou sejde. "Já to mám v hlavě srovnané," prohlásil Lessy na otázku, zda má jasno o své budoucnosti.

Na další dotaz, zda počká na jmenování nového ministra vnitra a poté se rozhodne, zda funkci opustí, odpověděl vyhýbavě. "Já bych vám to rád řekl, ale zatím nevím, protože neznám rozhodnutí ministra vnitra," podotkl Lessy.

Rychlost, s jakou rozhodla Pecinova poradní komise, však kritizují také policejní odbory a Červíčkův advokát Josef Kopřiva. "Považuji to řízení za šaškárnu," prohlásil Aktuálně.cz Kopřiva.

 

Právě se děje

Další zprávy