Pecina odvolal Červíčka z funkce policejního prezidenta

Radek Nohl Domácí Radek Nohl, Domácí
7. 1. 2014 17:05
Ministr vnitra v demisi tak dal na doporučení své poradní komise.
Martin Červíček.
Martin Červíček. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr vnitra v demisi Martin Pecina odvolal Martina Červíčka z funkce policejního prezidenta.

A to na doporučení své poradní komise, která v pondělí vydala rozhodnutí, podle něhož byl Červíček před dvěma roky jmenován v rozporu se zákonem.

Jediným policejním prezidentem je tak v současné době Petr Lessy, úřad si převezme ve středu.

Červíček se vrací do funkce náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování. Rozhodnutí, která doposud jako šéf policie učinil, však podle Peciny platí.

Červíčkův advokát Josef Kopřiva deníku Aktuálně.cz řekl, že se proti rozhodnutí budou bránit. Právník podá takzvaný rozklad, poté případně i žalobu k soudu.

"S rozhodnutím nesouhlasíme, je to prezentováno naprosto lživě," vysvětlil Kopřiva.

"Dnešního dne jsem na základě doporučení učinil rozhodnutí. Zrušil jsem pravomocné rozhodnutí ministra z roku 2012, kterým byl ustanoven do funkce policejního prezidenta Martin Červíček. V tomto okamžiku je rozhodnutí doručeno a je platné. Tím se vyřešila situace s dvěma policejními prezidenty," řekl Pecina.

Pecina se ztotožnil s názorem své komise, podle které neměl Červíčka po obvinění Lessyho v srpnu 2012 odvolat ministr, ale další z Lessyho náměstků.

"Zjistili jsme, že tenkrát byl tak hrozný spěch s jmenováním a odvoláváním, pánové chtěli udělat všechno během jednoho dne a došlo v výraznému pochybení při jmenování," podotkl Pecina na adresu svého předchůdce Jana Kubiceho.

Lessy: jsem připraven rezignovat

Je ovšem možné, že Lessy ve funkci dlouho nevydrží. Kandidát sociální demokracie na nového ministra vnitra Milan Chovanec totiž Aktuálně.cz řekl, že nepočítá s Červíčkem, ale ani s Lessym.

"Nový ministr vnitra bude mít možnost si podle zákona vybrat nového policejního prezidenta," vysvětlil po odpolední schůzce s Pecinou.

Lessy ovšem upozornil, že novému ministrovi nebude stát v cestě. "Jsem připraven v okamžiku jmenování nové vlády a nového ministra vnitra dát ministrovi rezignaci na svou funkci, pokud bude chtít," prohlásil. Tímto krokem chce "zcela odblokovat situaci," dodal.

Do té doby podle svých slov neplánuje žádné radikální personální změny, v plánu má i spolupráci s Červíčkem. Nechtěl ale prozradit, zda by se zúčastnil nového výběrového řízení na šéfa policie.

"Právní stav je napraven a pan Lessy je ochoten s příchodem nové vlády rezignovat. Je to v podstatě taková win-win situation," dodal k tomu Pecina.

Nespěchal jsem, brání se Pecina

Chovanec v úterý ještě před tím, než byl Červíček skutečně odvolán, ale Pecinovo případné rozhodnutí kritizoval jako unáhlené, podle něj s ním měl počkat na vládu.

"Rozhodl jsem po dvou měsících od pravomocného rozhodnutí, to není spěch," vysvětlil ministr s tím, že všem stranám dal dostatek času na vyjádření. "Nelze to vléct donekonečna," dodal.

Kritici mu podle jeho slov vyčítali spěch již ve chvíli, kdy Lessyho do funkce vrátil. "Tvrdili, že mám počkat, jestli se nejvyšší státní zástupce odvolá. A on se neodvolal. Pokud bych čekal, tak byste se mě dnes ptali, proč jsem otálel," vysvětluje Pecina.

Nebylo podle něj možné čekat ani na stanovisko Ústavu státu a práva, o které požádal Červíčkův právník. "Navrhoval výslech svědků i Kubiceho, to jsme mohli čekat ještě třeba půl roku," dodal Pecina.

Podle Chovance se musí postupovat opatrně, vliv může mít na celou situaci Červíčkův rozklad nebo žaloba. Rozhodnutí může být podle něj známo až za několik měsíců.

Načasování Lessyho rezignace by si Chovanec představoval zhruba měsíc po nástupu nové vlády.

Měsíc dvojvládí

Dvojvládí na policejním ředitelství začalo na začátku prosince. Pecina tehdy totiž vrátil do čela policie Lessyho a Červíček se odmítl funkce dobrovolně vzdát. Naznačoval, že ministr postupuje proti němu, protože odmítl Pecinovy návrhy na personální změny v řadách policie.

Ministerstvo poté zahájilo správní řízení, které mělo o oprávněnosti Červíčka ve funkci rozhodnout.

Lessyho z postu šéfa policie odvolal loni v srpnu tehdejší ministr Jan Kubice poté, co policejního prezidenta obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Údajně měl nechat do médií uniknout informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství, soud však Lessyho zprostil viny a odvolací soud pak trestní řízení zcela zastavil.

 

Právě se děje

Další zprávy