Odvolejte Červíčka z čela policie, radí komise Pecinovi

Domácí Domácí
Aktualizováno 6. 1. 2014 17:00
Martin Červíček byl podle poradní komise jmenován policejním prezidentem neoprávněně.
Petr Lessy a Martin Červíček.
Petr Lessy a Martin Červíček. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Martin Červíček byl před dvěma lety jmenován do funkce policejního prezidenta neoprávněně. Dospěla k tomu poradní komise ministra vnitra.

Martinu Pecinovi doporučila, aby zrušil Červíčkovo odvolání z funkce náměstka policejního prezidenta i jeho jmenování do čela sboru. Ministr vnitra se stanoviskem komise nemusí řídit, odteď ale může Červíčka kdykoliv z funkce odvolat.

Mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák nechtěl zasedání poradní komise komentovat. Sdělit nechtěl ani termín, kdy by mohl Pecina rozhodnout. "Podle zákona je toto řízení neveřejné, navíc ještě neskončilo," řekl ČTK.

Červíček se hodlá v případě svého odstranění bránit - proti rozhodnutí ministra je připraven podat takzvaný rozklad, případně i žalobu k soudu.

"Stanovisko komise je jednoznačné 3:1, pro nezákonné jmenování Martina Červíčka byli všichni zástupci ministerstva vnitra," sdělil Aktuálně.cz místopředseda Nezávislého odborového svazu policie Daniel Bláha, který byl jediným oponentem.

Senát ministerstva vnitra podle něj během projednávání odmítl například předvolání některých svědků tehdejšího ministra vnitra Jana Kubiceho i do funkce vráceného Petra Lessyho

Podle závěrů komise Červíčka neměl odvolat z pozice náměstka policejního prezidenta tehdejší ministr vnitra Jan Kubice, ale další z náměstků Pavel Osvald. "Pochybení spočívá v tom, že pan Kubice nebyl oprávněn odvolat pana Červíčka z pozice náměstka," uvedl Bláha.

Červíčkův advokát Josef Kopřiva ČTK řekl, že s doporučením komise nesouhlasí, zatím ho však prý zaznamenal pouze z médií. Podivil se však nad rychlostí řízení. "To řízení probíhá až horečným tempem," uvedl. Dodal, že předpis, o který komise s největší pravděpodobností opírá své rozhodnutí, je podle něho nezákonný.

Dvojvládí v policii

Pecina na začátku prosince vrátil do služebního poměru Červíčkova předchůdce Petra Lessyho, čímž vzniklo dvojvládí v čele policie. Současný policejní prezident Červíček se funkce odmítl dobrovolně vzdát, takže ministerstvo zahájilo správní řízení, které mělo rozhodnout, zda bylo jeho jmenování do funkce oprávněné.

Červíček naznačil, že ministr postupuje proti němu, protože odmítl jeho návrhy na personální změny v policii. Pecina chtěl podle Červíčka odvolat šéfy protikorupční policie a tří krajských ředitelství.

Lessyho propustil ze služebního poměru loni v srpnu tehdejší ministr Jan Kubice poté, co policejního prezidenta obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Lessy údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Obvodní soud však následně Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud pak trestní řízení zcela zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy