Šedivý: Praha může být překladištěm zbraní Palestinců

Jan Gazdík Jan Gazdík
4. 1. 2014 12:30
Hrozím se, že palestinské vyslanectví může být překladištěm zbraní, říká někdejší velitel armády.
Foto: ČTK

Praha - "Palestinští diplomaté by už měli konečně přestat hrát divadlo a vysvětlit, k čemu jim zbrojní sklad v Praze sloužil. Bezprecedentní skandál se totiž už dávno netýká jen České republiky, ale i dalších evropských zemí a možná i mezinárodního společenství, které podobné praktiky ohrožují," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Jde až dosud o nejostřejší komentář událostí na velvyslanectví Palestiny, kde se po explozi trhaviny, při níž zahynul velvyslanec Džamál Muhammad Džamál, našel celý arzenál výzbroje. Šedivý dnes mimochodem působí jako vedoucí oddělení bezpečnostních studií vysoké školy CEVRO Institut.

Aktuálně.cz: Proč tak ostrá slova na adresu palestinských diplomatů?

Jiří Šedivý: Protože s námi podle mě hrají divadlo. Chvílemi to vypadá, že jsou dokonce sami překvapeni nad množstvím výzbroje, které na velvyslanectví měli a že o nich snad dokonce ani nevěděli... a že tudíž udělají vše proto, aby to vyšetřili.

A.cz: Sedmdesát automatických pušek či samopalů, které měly být podle dostupných informací v nové budově palestinského velvyslanectví nalezeny, je stejné množství výzbroje, jako mívá ve skladu mechanizovaná rota. Pokud se nemýlím, tak takový zbrojní sklad je napěchovaný vždy nejen zbraněmi, ale i nezbytným příslušenstvím, municí a trhavinami.

Děsí mě to. Jde nejen o flagratní porušení diplomatických norem a zvyklostí, ale i bezpečnostních zásad v uchovávání takového arzenálu - odtud i tragická smrt velvyslance Džamála Muhammada Džamála. A ještě větší hrůzu mám z toho, že podobný zbrojní sklad nemusí mít Palestinci jen v Praze, ale i na dalších evropských zastoupeních. Podle mě je to dokonce velmi pravděpodobné. Zcela náhodný výbuch možná odhalil něco neskutečného... možná až monstrózního. A nikdo v tuto chvíli neví, co všechno skrývají jiná zastupitelství Palestiny v Evropě či za oceánem.

A.cz: Co máte na mysli?

Možná tu mluvíme o celé dobře organizované distribuční síti zbraní a výbušnin, kdy se pod diplomatickým krytím uskutečňuje rozsáhlý transfer zbraní s přesnými adresáty výzbroje. Aby bylo jasno - já tu nemluvím o terorismu, ale o pravděpodobném shromažďování a rozmísťování speciálního vojenského materiálu, který by mohl být v určitých situacích použit v akci. To je ta nejhorší varianta mých obav a úvah. A nepochybuji, že obdobně přemýšlejí i české zpravodajské služby. Mimochodem nejen ty české.

A.cz: Jste tedy přesvědčen, že Palestinci musí vysvětlit, proč měli ve svém pražském sídle tolik zbraní?

Čím dříve to udělají, tím lépe pro ně. Od samého počátku nejde jen o jakési diplomatické nedorozumění, které se "přece jistě vysvětlí a vše bude jako dřív". Nic už nebude v tomto případě jako dřív. Od samého počátku nejde jen o jakýsi lokální skandálek, který brzy přejde - jak možná vyplývá z některých zpráv -, nýbrž průšvih mezinárodních rozměrů. A mezinárodní společenství se i proto bude Palestinců nepochybně ptát, "co ten pražský skandál má vlastně znamenat". Pokud se jich tedy už právě teď už neptá. Znovu ale říkám - ten zbrojní sklad nemohl sloužit k obraně palestinského velvyslanectví. Ať si zkoušejí opít podobnými bajkami někoho jiného. Navíc si nepamatuji, že by Palestince v Česku někdo a někdy pronásledoval či ohrožoval.

A.cz: Z Vašich slov plyne, že palestinské velvyslanectví tedy může být jakousi "přestupní stanicí" zbraní?

Co jiného proboha?! I proto by měli Palestinci vše vysvětlit a nehrát s námi - vlastně s celým mezinárodním společenstvím - to divadlo. Znovu říkám: to, co se stalo v Praze, se netýká jen Prahy. A konečně i proto by Palestinci měli přesvědčivě dokázat, že distribuci zbraní přes svá zastupitelství nepodporují teroristy. Že nejde o nešťastnou náhodou odhalený a léta fungující systém. Upřímně řečeno... ani nechci domýšlet důsledky toho, pokud jsme takový systém v Praze skutečně odhalili. Problém se zbrojním arzenálem na palestinském zastupitelství je v každém případě mnohem složitější a hlubší, než se zatím oficiální místa vyjadřují.

A.cz: Zazlíváte jim to?

To v žádném případě. V diplomacii se nemůžete chovat jako střelec. Vše mají v tuto chvíli v rukou hlavně Palestinci: svou pověst, důvěryhodnost i kredit.

A.cz: Zdá se, že verzi o výbuchu trezoru moc nevěříte?

Ani v nejmenším! Tak to je, s prominutím, blbost. Vyplývá to ostatně i ze slov velvyslancovy pozůstalé dcery. Byť si na rozdíl od ní nemyslím, že šlo o atentát na jejího otce. Podle mne zahynul proto, že neodborně zacházel s výbušninou... že na palestinském velvyslanectví se stalo shromažďování zbraní tak běžnou a možná až všední normou, že nerespektovali ani ty nejelementárnější bezpečnostní zásady. A to se vám vždy - dříve či později - vymstí. Věřte, že dobře vím, o čem hovořím.

 

Právě se děje

Další zprávy