Palestinci: Prověříme, zda ambasáda neporušovala zákony

ČTK Domácí ČTK, Domácí
Aktualizováno 3. 1. 2014 17:15
Městská část i ministerstvo zahraničí mají obavu o bezpečí místních obyvatel.
Vyšetřování výbuchu trezoru na palestinské ambasádě v Praze.
Vyšetřování výbuchu trezoru na palestinské ambasádě v Praze. | Foto: Reuters

Praha - Městská část Praha-Suchdol požaduje po ministerstvu zahraničí přemístění palestinské ambasády mimo své území.

Radním vadí, že diplomaté v budově budoucí ambasády přechovávali zbraně a výbušniny. Zástupci ministerstva zahraničí po jednání s představiteli radnice prohlásili, že sdílí jejich obavy.

Po výbuchu v rezidenci zemřel ve středu palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál.

"Rada městské části Praha-Suchdol se cítí jednáním diplomatů Státu Palestina, kteří na ambasádě přechovávají zbraně a výbušniny, a porušují tak české a mezinárodní právo, podvedena," řekl starosta Suchdola Petr Hejl.

Ještě během pátku s ním hovořil první náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider. Podle mluvčí ministerstva Johany Grohové Schneider starostovi sdělil, že sdílí obavy a že je ministerstvo připraveno o situaci jednat.

Palestinci: Prověříme, zda se na velvyslanectví postupovalo zákonně

Schneider rovněž v pátek přijal náměstka palestinského ministra zahraničí Tajsíra Džarádáta.

Palestinský představitel poděkoval českým úřadům za spolupráci při vyšetřování incidentu.Ocenil profesionalitu, s níž české složky přistupují k problému.

"Palestinská strana slíbila ověřit, že palestinské působení v minulosti bylo v souladu s českým právním řádem. Obě strany se dohodly, že chtějí i nadále aktivně a efektivně spolupracovat a že obě mají plný zájem na úplném došetření celého případu a všech jeho aspektů, aby se jím nijak nenarušovaly vzájemné vztahy mezi Českou republikou a Palestinou," píše se v komuniké českého ministerstva zahraničí.

Suchdol: ambasádu nechceme

Palestinští diplomaté podle Hejla ztratili důvěru městské části. "Na základě uvedených skutečností požaduje městská část Praha-Suchdol po Ministerstvu zahraničních věcí České republiky přemístění ambasády Státu Palestina mimo území městské části," dodal Hejl.

Starosta již ve středu řekl, že areál ambasády dosud není zkolaudován. To potvrdil i Adam Halmoši, mluvčí Prahy 6, která pro Suchdol zajišťuje výkon státní správy, tedy i úkony týkající se stavebního úřadu. Zda zástupcům ambasády hrozí za to, že budovu užívali ještě před ukončením kolaudace, nějaké sankce, zástupci úřadu zjišťují.

Džamál zemřel v nemocnici poté, co byl vážně zraněn po otevření trezoru, ve kterém explodovala výbušnina. Česká policie vylučuje úmyslný trestný čin a explozi vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti, obdobný postoj zaujaly i palestinské úřady.

Policisté během vyšetřování nalezli na území nového sídla ambasády několik zbraní. Podle nepotvrzených informací mohlo jít až o sedmdesát rychlopalných pušek.

 

Právě se děje

Další zprávy