Palestinský velvyslanec byl zavražděn, tvrdí jeho dcera

ČTK ČTK
3. 1. 2014 8:55
Sejf se podle ní den před výbuchem stěhoval. Česká policie trestný čin vylučuje.
Foto: Reuters

Praha/Gaza - Palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál, který v Praze na Nový rok zahynul po výbuchu trezoru, byl zavražděn. Je o tom přesvědčena Džamálova dcera Rana.

Česká policie však úmyslný trestný čin vylučuje a explozi vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti. Obdobný postoj zaujaly i palestinské úřady.

"Oficiální palestinské stanovisko je nepodložené. Sejf se běžně používal, má matka (žijící v Praze) mi to řekla. Schránka byla o den dříve přestěhována a cestou se s ní očividně něco událo," řekla Rana Džamálová agentuře AP.

"My jako rodina jsme přesvědčeni, že to byl zločin. Chceme zjistit, co se stalo," uvedla velvyslancova dcera doslova. Neupřesnila ale, co se podle ní přihodilo, ani kdo by za tímto činem mohl stát.

Foto: ČTK

Palestinské tiskové agentuře Maan Rana vypověděla, že trezor nebyl vybaven žádnými moderními zabezpečovacími prvky. Upozornila také na to, že před dvěma měsíci, když otec odjel do Egypta, pracovali s bezpečnostní schránkou zaměstnanci ambasády.

"Když se můj otec před několika dny vrátil na velvyslanectví v Česku, byl trezor noc před výbuchem převezen českou stěhovací společností do jeho domu," uvedla. Také doplnila, že výbuch nevyšel z vnitřku trezoru, ale z jeho spodku.

Matka jí také řekla, že detonace schránku nepoškodila.

Vyšetřovatelé na místě neštěstí sbírali důkazy dlouho do noci.
Vyšetřovatelé na místě neštěstí sbírali důkazy dlouho do noci. | Foto: Reuters

V telefonickém rozhovoru s agenturou Reuters Rana řekla, že výbuch nastal v době, kdy otec do trezoru ukládal dokumenty. "Trezor byl vyprázdněn a poté přestěhován do domu. Exploze nastala, když ho používal," uvedla velvyslancova dcera.

Podle mluvčího ambasády velvyslanec do vybuchlého trezoru v minulosti běžně ukládal dokumenty či peníze na výplaty a také popřel původní informaci Palestinců, že výbušnina byla součástí zabezpečovacího systému. Mluvčí zároveň vyvrátil i dřívější prohlášení palestinského ministra zahraničí Rijáda Málikího, že trezor nejméně dvě desítky let nikdo neotevřel.

Pražští policisté, kteří případ vyšetřují, na ambasádě objevili několik zbraní, které neprošly českou evidencí. Jejich počet ani druh zatím neupřesnili.

 

Právě se děje

Další zprávy