Policie našla na palestinské ambasádě ilegální zbraně

Domácí Radek Nohl Domácí, Radek Nohl
Aktualizováno 2. 1. 2014 16:26
Vyšetřovatelé smrt velvyslance vyšetřují jako usmrcení z nedbalosti, vyloučili vraždu.
Policie prohledává dům velvyslance.
Policie prohledává dům velvyslance. | Foto: Reuters

Praha - Policie našla v budově palestinské ambasády zbraně, které neprošly českou evidencí. Jejich počet ani druh není znám, podle neoficiálních zdrojů by ale vyzbrojily desetičlennou jednotku.

Policisté také vyloučili, že by velvyslance Džamála Muhammada Džamála, který zemřel po explozi trezoru, někdo úmyslně zabil.

"Vyšetřovatelé zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestných činů usmrcení z nedbalosti a nedovolené ozbrojování," řekla policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Výsledky soudní pitvy velvyslance podle ní ukázaly, že příčinou smrti byl úrazový krvácivý šok.

Policisté podle šéfa pražské policie Martina Vondráška našli při prohlídce řadu stop. "Pokud se ptáte, zda to byly i zbraně, pak říkám, že ano," řekl ČTK. Jejich počet ani druh nechtěl kvůli probíhajícímu vyšetřování upřesnit.

"Následují genetická a balistická zkoumání," dodal. Podle něj policie mimo jiné zjišťuje, zda zbraně pocházejí z některé ze světových databází, nebo to, jak se na ambasádu dostaly.

Podle týdeníku Respekt našli policisté například samopaly, zbraně by podle něj stačily nejméně deseti lidem.

Mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová Aktuálně.cz řekla, že úřad informace o zadržených zbraních nemá. Proto podle ní není v současné době jasné, jak bude ministerstvo tuto situaci řešit. "Čekáme na další informace z vyšetřování, další kroky policie nebo expertizy," uvedla Grohová.

Podle jejích slov však palestinská mise probíhá v obou domech, kde k výbuchu došlo a z něhož se ambasáda stěhovala. Přechovávání zbraní na diplomatické půdě navíc odporuje zákonům.

Preventivní vyzbrojování

Podle Respektu se ale nemuselo jednat o zbraně, které by sloužily k nějakému útoku. "Palestinci se bojí útoků izraelského Mossadu. Všude na světě se pro jistotu vyzbrojují, i když tím porušují diplomatické úmluvy," řekl týdeníku důstojník české tajné služby.

Palestinský velvyslanec zemřel ve středu odpoledne poté, co otevřel bezpečnostní trezor ve své rezidenci. Palestinská strana původně tvrdila, že se jednalo o nepoužívaný trezor, který nikdo přes dvacet let neotevřel.

Mluvčí ambasády v Praze Nabíl Fahil ale ve čtvrtek řekl, že se jednalo o schránku, která se běžně používala. Nepopřel ani možnost, že šlo o úmyslný trestný čin.

České televizi řekl, že o žádných zbraních na půdě ambasády nevěděl.

Policie, BIS a premiér Jiří Rusnok se ale shodují na tom, že se nejednalo o teroristický útok. Na vyšetřování se chce podílet i palestinská strana.

 

Právě se děje

Další zprávy