Mluvčí palestinské ambasády: Trezor se běžně používal

ČTK Domácí ČTK, Domácí
2. 1. 2014 14:14
Pražští kriminalisté ve čtvrtek začnou s expertizami.
Místo výbuchu prozkoumávali policejní experti i hasiči.
Místo výbuchu prozkoumávali policejní experti i hasiči. | Foto: Reuters

Praha - Trezor, který ve středu vybuchl v objektu budoucí palestinské ambasády v Praze, se běžně používal, řekl Českému rozhlasu mluvčí ambasády Nabíl Fahil.

Vyvrátil tak tvrzení palestinského ministra zahraničí Rijáda Málikího o tom, že trezor nejméně dvě desítky let nikdo neotevřel.

Podle mluvčího palestinského velvyslanectví ambasador do trezoru běžně ukládal peníze na výplaty a denní potřeby úřadu. Mluvčí popřel, že by výbušnina byla součástí zabezpečovacího systému trezoru. Výbuch si nedokáže vysvětlit a nepopřel ani možnost, že šlo o úmyslný trestný čin.

Málikí uvedl, že velvyslanec se rozhodl, že trezor otevře. "Když tak učinil, něco se uvnitř (sejfu) stalo a vybuchlo to," citovala ministra AP. Zároveň poznamenala, že není jasné, jak mohl Málikí vědět, že trezoru se přes dvacet let nikdo nedotkl, ani to, proč by sejf měl obsahovat výbušninu.

Mluvčí: Palestinský ministr si spletl sejfy

Fahil se domnívá, že se palestinský ministr spletl. Dvacet let se neotevřel druhý sejf velvyslanectví, v něm policie žádnou výbušninu nenašla, řekl Fahil Českému rozhlasu.

Podle serveru israelnationalnews.com ministr Málikí později sám uvedl, že smrt palestinského velvyslance v Praze nebyla výsledkem teroristického útoku, ale jak to vypadá, "pracovního úrazu". 

Tajemný sejf zřejmě neexplodoval okamžitě, řekl dále Máliki, což prý znamená, že Džamál nebyl cílem toho, kdo výbušninu umístil. Výbuch nastal až poté, co velvyslanec strčil ruku do trezoru, aby z něj vyjmul dokumenty.

Policie i BIS: O teroristický čin nešlo

Výbušnina byla zřejmě nastražena tak, aby explodovala až ve chvíli, jakmile by někdo manipuloval s obsahem sejfu, dodal Málikí poté, co o záležitosti telefonicky hovořil s českou policií.

Nejmenovaný palestinský představitel, kterého předtím citovala agentura Nová Čína, ale nevyloučil úmyslný výbuch, který měl diplomata zabít.

Podle policie explozi trezoru způsobila neodborná manipulace s bezpečnostní schránkou. Mohl vybuchnout zabezpečovací systém, který byl součástí trezoru.

Bezpečnostní informační služba (BIS) nemá poznatky o tom, že by výbuch byl teroristický čin. Zpravodajci už odpovídali na dotazy kriminalistů, kteří případ vyšetřují. Týkaly se hlavně oběti exploze, velvyslance Džamála Muhammada Džamála, řekl mluvčí BIS Jan Šubert.

"Nemáme jedinou indicii, která by naznačovala, že šlo o teroristický útok. Vyšetřování je plně v režii policie, na případu s ní spolupracujeme," uvedl mluvčí. Policejní vyjádření jsou podle něj od počátku poměrně otevřená a je potřeba z nich vycházet při dalších úvahách a spekulacích.

Kriminalisté se podle Šuberta zpravodajců ptali, zda o oběti mají informace, případně s kým se velvyslanec stýkal nebo zda měl nějaké nepřátele.

Podle šéfa kriminalistů Pavla Koláře by výsledky expertiz mohly být známy v řádu dnů. "Mohu potvrdit, že už tady máme požadavek od pražské policie na zkoumání, a to požadavek z oblasti chemie a defektoskopie," řekl Kolář.

Podle něho budou znalci prozkoumávat trezor, který explodoval. "Máme požadavky na obecné zkoumání trezoru, jaký to byl systém a jaký byl uzavírací systém. V podstatě obecné zkoumání funkčnosti trezoru," uvedl Kolář. Zjišťovat ale budou znalci také to, jaká látka způsobila výbuch.

Výsledky budou známy v řádu dnů

Šéf kriminalistického ústavu nedokázal odhadnout, kdy přesně by mohly být k dispozici výsledky zkoumání, zřejmě však půjde řádově o dny. "Obecná lhůta na dodání zkoumání u nás je 30 dnů, ale vždycky závisí případ od případu na tom, jaké okolnosti se vyskytnou. Určitě to ale nebudou hodiny," uvedl.

"Začneme určitě dnes. Bude to práce pro tým zhruba tří čtyř lidí," doplnil v České televizi.

"Během dnešního dne proběhne nařízená soudní pitva zemřelého a příslušná znalecká zkoumání zaměřená na mechanismus zranění a příčinné souvislosti," doplnila policejní mluvčí Andrea Zoulová. Výsledky pitvy by měly být známy nejpozději do několika dnů.

Kriminalisté také pokračují ve výsleších svědků, další podrobnosti však zatím policie zveřejnit nehodlá. "Nemyslím si, že by bylo namístě v tuto chvíli uvolňovat další informace," uvedla Zoulová.

Okolí palestinské ambasády hlídá policie.
Okolí palestinské ambasády hlídá policie. | Foto: Reuters

Zatím se neví, kde bude Džamál pohřben

Vyšetřování podle ní vedou pražští policisté, palestinskou stranu však budou o jeho průběhu informovat. "S palestinskou stranou jsme ve velmi úzkém kontaktu a také spolupráce je na velmi dobré úrovni," dodala mluvčí.

Mluvčí české diplomacie Johana Grohová řekla, že další palestinští představitelé se do Prahy chystají. Černínský úřad ve spolupráci s rodinou a palestinskými úřady začal řešit převoz zesnulého diplomata, dodala Grohová.

Převoz ostatků palestinského velvyslance se zřejmě uskuteční příští týden, řekl Fahil. Mimo jiné o repatriaci ve čtvrtek na českém ministerstvu zahraničí jednal chargé d´affaires Džadalláh Sabatín, který byl pověřen vedením palestinské diplomatické mise v ČR.

Ministr Málikí uvedl, že ještě neví, kde bude Džamál pohřben. Sestru má v Ramalláhu a bratra v Pásmu Gazy ovládaném hnutím Hamás, které neuznává palestinskou samosprávu sídlící na Západním břehu Jordánu.

 

Právě se děje

Další zprávy