Českem se šíří počítačový vir, vyhrožuje jménem policie

ČTK ČTK
31. 12. 2013 11:12
Hrozí, že pokud uživatelé nezaplatí 2000, zablokuje jim počítač
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Českem se dál šíří vir, který jménem policie vyhrožuje zablokováním počítače, pokud lidé nezaplatí kauci 2000 korun. Jde ale o podvod, který má jen z lidí vylákat peníze, upozornila na webu mluvčí policie Jana Macalíková. 

V ČR se začal vir podle ní objevovat už loni a stále se v různých mutacích ve velkém rozšiřuje. Jen v posledních dnech dostali policisté desítky e-mailů od lidí, kteří měli s virem problémy.

"Zmíněný vir se ukazuje jako upozornění, že počítač dotčeného uživatele zablokovala Policie ČR z důvodu porušování autorského práva, nakládání s materiály s dětskou pornografií nebo šíření spamu. Součástí upozornění je i informace o možnosti složení kauce," popsala podobu falešné zprávy Macalíková. Vyzvala veřejnost, aby v žádném případě částku neplatila.

Vir, který požaduje výkupné

Podvodnou zprávu zobrazuje na zasažených počítačích vir patřící k typu označovanému jako ransomware. Dokáže totiž zakódovat soubory v počítači nebo zablokovat operační systém, a poté požaduje "výkupné", anglicky "ransom". 

Podobné viry se stejně jako ostatní škodlivý software mohou dostat do počítače například se staženými soubory. "Lidem doporučujeme, aby si aktualizovali své antivirové programy, popřípadě se obrátili na odborníky na informační technologie," uvedla policejní mluvčí.

Pokud již někdo kauci na základě podvodného upozornění podvodníkům zaplatil, má se podle Macalíkové obrátit na policii. "Případy, které mají společný prvek, zpracováváme hromadně. Vyšetřování vede krajské policejní ředitelství v Jihomoravském kraji," doplnila.

Další vir se v poslední době v ČR masivně šířil v podvodných e-mailech, které se vydávaly za zprávy od České pošty. E-maily odesílané z adresy [email protected] adresáty upozorňovaly na údajně nedoručenou zásilku a možné sankce. 

Ve zprávě byl odkaz na falešné stránky pošty, z nichž byl do počítače stažen ZIP soubor obsahující vir.

 

Právě se děje

Další zprávy