Babyboxy už zachránily 100 dětí, poslední je z Pardubic

ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 12. 2013 11:48
Speciální schránky v Česku pomáhají už osm let, celkem jich je 59
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: statim.cz

Pardubice - V Pardubicích v úterý po 05:15 někdo odložil do babyboxu novorozenou holčičku. Je to za osm let fungování těchto speciálních schránek v ČR už 100. odložené dítě, které bylo díky nim zachráněno. 

Informaci Českého rozhlasu potvrdil zakladatel babyboxů Ludvík Hess. V pardubické nemocnici je to druhé odložené dítě od instalace babyboxu v roce 2008. Babyboxů je v zemi celkem 59.

Holčička odložená v Pardubicích dostala jméno Ria, je donošená a váží 3740 gramů a měří 49 centimetrů. "Je pojmenovaná po největších pardubických dárcích, jimiž jsou manželé Ria a Jiří Křemenákovi," uvedl Hess. Její zdravotní stav je podle primáře dětského oddělení Mariana Šenkeříka stabilní. 

Nicméně nemůže odhadnout, jak se novorozeně bude v následujících hodinách adaptovat, protože jeho start do života nebyl optimální. 

"V době, kdy má být v teple u maminky, bylo v prostředí babyboxu, někdo s ním manipuloval. Předpokládám, že u porodu nebyl žádný zdravotník. Takže řada problémů se může projevit až během několika následujících hodin. Nemáme žádné informace o porodu," řekl primář.

Sociální pracovníci se nyní budou snažit, aby si Riu co nejdřív převzali dočasní pěstouni a mohla být v rodinném prostředí. Její rodiče mají podle nového občanského zákoníku až tři měsíce čas na to, aby se o ni zpět přihlásili. 

Úřední postupy však komplikuje fakt, že krajský úřad má v úterý zavřeno, ve středu je svátek a vše se naplno začne řešit až ve čtvrtek, řekla Petra Šimková z oddělení sociálně právní ochrany dětí pardubického magistrátu.

"Bylo nám z nemocnice oznámeno, že budeme řešit náhradní rodinnou péči, bude se hledat maminka, respektive dáme jí čas se přihlásit. Všechny papíry, které jsou potřeba, se budou s krajským úřadem vyřizovat ve čtvrtek. Dočasní pěstouni mají rozdělené věkové kategorie dětí, snad budeme mít volné pěstouny pro miminka, aby nemusela do dětského centra Veská," dodala Šimková.

Radost i smutek

Od vzniku sítě speciálních schránek bylo do nich odloženo 60 dívek a 40 chlapců. Z tak vysokého čísla odložených dětí má zakladatel babyboxů smíšené pocity.

"Nemůžu z toho mít radost, protože to svědčí o obrovském nedostatku naší společnosti. Kromě dětí odložených v babyoxech byly nalezeny desítky mrtvých pohozených dětí a těch, které nalezeny nebyly, bychom se asi nedopočítali," řekl.

"Je pro mě ale samozřejmě zadostiučiněním, že díky babyboxům, které jsem prosadil a skoro vlastnoručně zřídil, mohlo tolik dětí důstojně vstoupit do života. Mohly být také odloženy na lavičce v parku nebo v čekárně na nádraží," doplnil.

Hess v začátcích nečekal, že počet odložených dětí bude tak vysoký. Předpokládal, že se ve schránkách objeví dítě jednou za několik let. 

"Na 28. prosince připadá v liturgické tradici svátek mláďátek neviňátek. Je to den, kdy podle evangelního vyprávění nechal král Herodes v Betlémě po narození Ježíše povraždit novorozené děti. Já v historii babyboxů připíšu den mláďátek neviňátek 31. prosinci," uvedl. Přes rozčarování ale bude v rozšiřování počtu schránek pokračovat.

Poslední babybox přibyl v Domažlicích

První babybox byl v Česku otevřen v roce 2005 v sídle soukromé kliniky GynCentrum v pražském Hloubětíně, kde bylo od té doby díky schránce zachráněno 18 dětí. A zatím poslední babybox zprovoznili letos 18. prosince v domažlické nemocnici. 

"Máme v současnosti instalováno 59 babyboxů. Ve skutečnosti jsme jich však nainstalovali 61, protože dva starší babyboxy v Praze a Brně jsme už vyměnili za novější typ," řekl Hess. "Další babybox už v tuto chvíli montujeme v nemocnici ve Valašském Meziříčí a bude otevřen v únoru příštího roku. A 61. babybox bude otevřen v březnu na záchranné službě v Kutné Hoře," dodal.

"Předpokládám, že nainstaluji ještě do 20 babyboxů, protože ještě tak ve dvacítce větších měst chybí. Moje vize je, aby byly babyboxy co nejdostupnější, protože nepředpokládám, že by ženy měly v takových chvílích sílu na hledání nejbližšího babyboxu," uvedl. 

Kromě toho je na každém babyboxu číslo na jejich zakladatele Hesse, na kterého se mohou matky v tísnivé životní situaci obrátit s žádostí o zprostředkování pobytu v azylovém domě. "Na Hájku v Praze jsem letos postavil malý azylový dům. Nepřeji si totiž, aby byly odkládány další děti," řekl.

Odložení není trestný čin

Do babyboxů mohou matky odložit nechtěné dítě bez obav o jeho zdraví. Čidla ve vyhřívané schránce hned po vložení dítěte vyrozumí zdravotníky a vnitřek babyboxu snímá videokamera.

Člověka, který do schránky dítě vloží, ale kamera nezabírá, a on tedy zůstává v anonymitě. Policisté po lidech, kteří dítě do schránky odložili, nepátrají. Dítě totiž není ohroženo na zdraví ani na životě, takže nejde o trestný čin.

Babyboxy mají i své odpůrce, včetně České neonatologické společnosti. Loni se proti nim postavil Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče.

 

Právě se děje

Další zprávy