Remek se má stát velvyslancem v Rusku v půli ledna

ČTK ČTK
30. 12. 2013 13:04
V té době by měl předat pověřovací listiny ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Budoucí velvyslanec v Rusku Vladimír Remek by se měl funkce ujmout v půlce ledna. V té době by totiž měl předat pověřovací listiny ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Bývalý kosmonaut Remek, který působil jako europoslanec KSČM, se nyní na výjezd do Moskvy připravuje. Řekl pouze to, že odjezd do Ruska plánuje po Novém roce. Pravděpodobný termín předání listin nekomentoval.

Český velvyslanec v Rusku chybí jeden rok. Tím posledním byl od roku 2010 Petr Kolář, který byl odvolán na vlastní žádost k poslednímu dni loňského roku. Kolář pak z diplomacie odešel.

Ministerstvo zahraničí nedávno uvedlo, že by chtělo, aby se Remek funkce ujal ještě před únorovým zahájením zimních olympijských her v Soči a plánovanou návštěvou prezidenta Miloše Zemana na slavnostní recepci k zahájení olympiády.

Někteří světoví státníci, jako třeba německý prezident Joachim Gauck, polský prezident Bronislaw Komorowski, francouzský prezident François Hollande či americký prezident Barack Obama, recepci bojkotují kvůli postoji ruských úřadů k homosexuálům. Zeman je ale prý připraven v Rusku říct svůj názor na tamní stav lidských práv.

Remek působil v Rusku dříve jako první a jediný československý kosmonaut. Do vesmíru letěl před pětatřiceti lety, 2. března 1978. Byl zároveň prvním nesovětským či neamerickým kosmonautem.

V polistopadové éře zastával v Rusku post zástupce soukromých firem a působil také jako obchodní rada českého velvyslanectví v Moskvě. Jako nového velvyslance v Rusku ho letos prosadil prezident Zeman.

 

Právě se děje

Další zprávy