Málo známá firma skupuje ve velkém dluhy nemocnic

Radek Nohl Radek Nohl
19. 12. 2013 11:30
Magellan se na tuzemském trhu dostal k pohledávkám více než 70 ze 150 nemocnic.
Nemocnice v Roudnici nad Labem (ilustrační foto).
Nemocnice v Roudnici nad Labem (ilustrační foto). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nový byznys společnosti Magellan, která skupuje pohledávky za českými nemocnicemi, raketově roste.

Situace zatím nepříliš známé firmy se v její prospěch začala výrazně měnit až v posledních dvou letech, kdy se tuzemské zdravotnictví propadlo do značných problémů a naprostá většina zařízení počítá finanční ztráty.

Dnes - zhruba šest roků od doby, kdy začala společnost Magellan v České republice působit - drží pohledávky v objemu stovek milionů korun, popsal jako první deník Insider ve středečním vydání. Mezi klienty Magellanu patří i ti největší hráči - fakultní nemocnice.

"Jsme určitě v bdělosti, protože by to samozřejmě mohlo znamenat nějaké ovlivnění," komentoval aktivity firmy pro Insider ministr zdravotnictví Martin Holcát.

Magellan se na tuzemském trhu dostal k pohledávkám více než 70 ze 150 nemocnic. Obavy, že by chtěl některé z nich převzít, jsou však podle ministra Holcáta předčasné a odmítají je i zástupci firmy.

"Nechceme nemocnice ovládnout"

"Není naším cílem provozovat zdravotnická zařízení, kapitálově do nich vstupovat či umožnit takový vstup třetím osobám," prohlásil obchodní ředitel Magellan Petr Formánek.

Magellan je dcerou stejnojmenné firmy v Polsku, která je po 12 letech působení na tamním trhu označována za lídra ve zdravotnických finančních aktivitách. Zástupci firmy tvrdí, že jejich byznys je založený na tom, aby získali co největší objem pohledávek. Magellan půjčí zdravotnickému zařízení peníze, zaručí se dodavatelům za splacení faktur, případně od nich přímo odkoupí pohledávky nemocnic po splatnosti.

Ministerstvo zdravotnictví nenechává růst skoupených pohledávek úplně v klidu. Holcát se již sešel s vedením české pobočky této firmy. Zjišťoval jejich plány a zároveň se jeho úřad obrátil na nemocnice, které spravuje, s dotazem, která z nich už s Magellanem spolupracuje.

Začali na 1,1 milionu, teď už jich mají stovky

Většina nemocnic Holcátovi napsala, že jejich pohledávky tato finanční firma nevlastní. Další, mezi nimiž jsou i nemocnice fakultní, tuto spolupráci potvrdily. "Je to v objemu desítek milionů korun. Nezdá se, že by to bylo výrazně dramatické," podotkl Holcát.

Firma ještě v roce 2009 podle dokumentů, které zveřejnila v obchodním rejstříku, držela dluhy ve výši 1,1 milionu korun, o rok později to bylo 14 milionů, předloni 63 milionů a loni již 146 milionů.

O jakou částku půjde letos, nechce Magellan říct. Formánek pouze řekl, že se bude celkový objem pohybovat v řádu stovek milionů korun.

Čtěte v deníku Insider

Jaké plány má Magellan a co s nimi udělá ministerstvo zdravotnictví - čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy