Policie zadržela bývalého šéfa IT oddělení Lesů ČR

Domácí Domácí
Aktualizováno 10. 12. 2013 15:40
Protikorupční policie začala prověřovat firmu kvůli IT zakázkám zhruba před rokem.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Thinstock

Praha - Vyšetřování IT zakázek ve státní firmě Lesy ČR vyústilo v zadržení bývalého šéfa odboru informačních technologií Jana Přibyla.

S informací přišel server Týden.cz a dodal, že zásah provedli policisté z protikorupčního útvaru.

Deníku Aktuálně.cz zadržení potvrdila vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová. "Zadržena byla jedna osoba, probíhají úkony," řekla stroze Bradáčová.

"Provádíme ve vyšetřování této věci nějaké úkony. Podrobnější informace však nemohu sdělit, zveřejnění podrobností si vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Praze," potvrdil serveru Týden také mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

IT zakázky začali policisté prověřovat přibližně před rokem, vyšetřování pak vyústilo v lednovou velkou razii v centrále firmy.

Lesy ČR po ní potvrdily, že vyšetřování se týká údajně předražených zakázek na informační technologie, jejichž zadání spadá do roku 2008. Zakázky za stamiliony korun získaly společnosti Dynn a Time Import. Podle policie tak došlo ke škodě kolem 350 milionů korun.

Až do zásahu firma tvrdila, že zakázky na IT byly řádně zadány a soutěženy v souladu se zákonem o veřejných zakázkách.

Na zakázky upozornilo ministerstvo financí

Na podezřelé zakázky upozornil Finančně analytický útvar ministerstva financí, který má na starosti boj s praním špinavých peněz.

Největší zakázky v hodnotě přes jednu miliardu získaly firmy Dynn a Time Import, peníze jim Lesy ČR vyplatily od roku 2009 do roku 2012.

Útvar ministerstva upozornil na to, že z IT zakázek bylo vyvedeno přes švýcarské účty několika londýnských offshorových společností 340 milionů korun.

Zpátky do Česka se pak dostalo 240 milionů, peníze v hotovosti si podle deníku E15 vybrali čtyři podnikatelé z vítězných firem. Jeden z nich, lobbista Jiří Hart, má blízko k ČSSD.

Další dispoziční práva ke švýcarským účtům měli podle deníku také podnikatelé Michal Kříž a Martin Štufi.

 

Právě se děje

Další zprávy