Rasismus nepatří do Senátu, odsoudily výroky neziskovky

Domácí Domácí
5. 12. 2013 13:34
Kontroverzní návrhy padaly při projednávání doporučení Rady Evropy v oblasti integrace.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Svérázné návrhy některých senátorů v oblasti začleňování Romů oficiálně odsoudily neziskové organizace.

Zástupci nevládních sdružení, ale například také základních škol, poslali senátorům otevřený dopis, kterým zareagovali na projednávání doporučení Rady Evropy o opatřeních v oblasti integrace Romů, které proběhlo 27. listopadu. Senátoři návrh odmítli, protože se jim zdál diskriminující pro zbytek obyvatel.

"Během toho jednání bylo řečeno mnoho rasistických a xenofobních výroků, které rozhodně nepatří na půdu Senátu. Rádi bychom Vás proto požádali, abyste se v rámci zachování politické kultury a důstojnosti instituce od podobných výroků na plénu vždy hlasitě distancovali a pomohli nastavit věcnou úroveň debaty v oblasti lidských práv a diskriminace," vyzvali senátory autoři dopisu.

Dopis poslala předsedkyně české odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání Klára Šimáčková Laurenčíková. Pod text se podepsal například Český helsinský výbor, Český svaz žen, Člověk v tísni, Romea nebo Amnesty International Czech Republic.

V dopise byla v souvislosti s nepřijatelnými výroky zmíněna jména Zdeňka Škromacha, Vladimíra Drymla, Pavla Lebedy, Jaroslava Kubery a Jaroslava Doubravy.

Senátor z ODS Kubera například uvedl, že jako první by Česká republika měla „omezit výrobu dětí za účelem zisku" a chovat se k Romům jako k ostatním občanům ČR.

"Pokud jsme nastavili takové systémy, že se vyplatí vyrábět děti za účelem zisku, tak kdo by je nevyráběl? Jestli se vyplatí místo práce chodit pro dávky, kdo by pro ně nechodil? Co na tom chcete kritizovat? To je přece logické," řekl.

Poněkud svérázným způsobem se snažil vyvrátit i stereotyp, že Romové neradi pracují.

"Že nejsou pracovití, to je lež lží. Cikán je schopen vykopat třistametrový příkop, aby z něj vyndal kabel, který potom prodá ve sběrně, ale ještě před tím ho musí vypálit. Takže o tom to nebude. Ale je to o tom, že on není, a řekl to tady pan senátor Bublan, on není ochoten pracovat měsíc, aby na konci měsíce dostal nějaké peníze. Tomu nerozumí. On chce pracovat a peníze dostat ten samý den," nechal se slyšet Kubera a podpořil myšlenku, aby Romům byla vyplácena mzda hned po skončení pracovní doby.

A přidal další návod. "Jeden z receptů je, chovejme se k nim normálně. Stačí, když přijde Dežo a vy na něj začnete: Dežo, vole, nedělej do mě, rozumíš, vole, nebo uvidíš. A Dežo se najednou zklidní, je s ním normální řeč," popsal.

Dryml: Romové vybydlují sociální byty

Jaroslav Doubrava (KSČM) zašel ve svých výrocích ještě dál. Nelíbí se mu, že Romové údajně devastují ubytovny a nemají za to žádné postihy.

"Samostatnou kapitolou je otázka bydlení. Řeknu vám ze svého obvodu případ, kdy vysloveně zdevastovali už sedmnáct domů, ze kterých je nakonec museli vystěhovat, protože jeden jim spadl na hlavu, jednoho to tam zasypalo, už v tom prostě nemohli být. Přestěhovali je do ubytovny a tato ubytovna byla za půl roku zdevastována tak, že byly vykradeny dokonce i vodovodní baterie a oprava ubytovny bude stát město asi 10 mil. Kč, a to je ještě střízlivý odhad," řekl v Senátu Doubrava a navrch dodal, že podle něj je jakákoliv diskriminace Romů ve zdravotnictví nesmysl.

Foto: Aktuálně.cz

"Bylo to tady zrovna tak řečeno, a pokud je pravda, že dokonce ani regulační poplatky, nebo jak se jim říká, v lékárnách jsou placeny za ně sociálkou, tak tvrdím, že i v tomto případě jsou zvýhodňováni právě oni a nikdo jim v lékařské péči nebrání.""Nerozumím tomu, proč by se pro určitou skupinu lidí měly provádět bezplatné očkovací programy. A přístup k bydlení - dobře víme, jak se vybydlují i sociální byty," připojil se Dryml (dříve ČSSD a SPOZ).

Nestraník senátor Lebeda odsoudil projekt inkluzivního vzdělání, protože podle něj směšuje vzdělatelné děti, geniální děti a děti, které nejsou schopné vzdělávací proces absolvovat.

Lebeda: Děti nevstanou do školy, když všichni kolem spí

"Samozřejmě jak chceme po dětech, aby vstávaly a chodily do školy, když všichni kolem spí. Ony ty děti nikdy neviděly ve svém okolí nikoho, kdo by měl nějaké povinnosti, chodil do práce, málokoho, takže úroveň jejich drajvu ke vzdělání a chuti chodit do školy samozřejmě je minimální," uvedl.

Server Romea.cz po jednání označil výroky, jež z úst senátorů padly, za hloupé a pramenící z neznalosti problematiky.

"Chceme jen pro tuto chvíli upozornit na to, že vedle pozitivních jevů prolínala projevy některých senátorů naprostá neznalost problematiky, nacionalistické stereotypy, lži, mýty, obyčejná lidská hloupost, chvílemi však i rasismus - anticiganismus či pocit nadřazenosti a s tím spjaté zesměšňování druhých," napsal server.

Návrh Evropské komise se zaměřuje na integraci Romské menšiny v oblasti vzdělávání, zaměstnání, zdravotní péče a bydlení. Počítá i s vyhrazením míst pro Romy ve státní správě a samosprávě. Evropská unie má v plánu vyhradit za tímto účelem část peněz z Evropského sociálního fondu.

 

Právě se děje

Další zprávy