Lessymu vrátí stát přes milion. Dostal zpět auto i plat

Radek Nohl Radek Nohl
5. 12. 2013 9:55
Staronový policejní prezident přišel o 15 platů. Každý měsíc pobíral 70 tisíc.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Staronový policejní prezident Petr Lessy dostane zpět patnáct platů, o které přišel tím, že byl odvolán z funkce šéfa policie.

Lessy byl předtím, než křeslo opustil, zařazen do nejvyšší jedenácté platové třídy.

A podle toho pobíral každý měsíc s osobním ohodnocením a příplatky zhruba 70 tisíc korun. Lessy tak za 15 měsíců přišel o 1,05 milionu korun.

"Tím, že bylo zrušeno rozhodnutí o jeho propuštění, je stav, jako by propuštěn nebyl, a musí mu být vyplacen ušlý služební příjem," potvrdil Aktuálně.cz mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Služební auto i plat

Ve středu, den poté, co ho ministr vnitra Martin Pecina vrátil zpět do čela policie, má navíc Lessy opět nárok i na veškeré výhody, které již dříve měl.

Tuzemskou policii ale dál řídí Martin Červíček. Lessyho poslal Pecina na dovolenou, než se situace se dvěma prezidenty vyřeší.

Přesto může staronový policejní prezident podle mluvčí prezidia Ivany Ježkové nyní využívat služební vozidlo s řidičem. A kromě toho i služební telefon. 

Lessy však zatím nevyloučil, že se bude soudit o další peníze. Již poté, co Městský soud v Praze vynesl pravomocný rozsudek, avizoval, že bude chtít získat peníze za nemajetkovou újmu.

"V současné době to není aktuální. Řešíme zatím jiné věci," řekl Aktuálně.cz advokát Václav Láska, který Lessyho zastupuje.

Dnes má ale opět nárok na svůj plat jako policejní prezident. Ten, jak bylo zmíněno, se pohybuje okolo 70 tisíc korun. Ježková uvedla, že i když je Lessy na dovolené, bude inkasovat plat v plné výši. Stejně jako druhý policejní prezident Martin Červíček.

Práce pro bezpečnostní agenturu

Lessy by měl mít rovněž nárok na odměny. Ty se v jeho případě například v roce 2011 pohybovaly okolo 300 tisíc korun.  

Naopak již v době, kdy nebyl v čele policie, pobíral Lessy peníze, které získal za funkci člena správní rady Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Za tento post, do něhož byl právě jako šéf policie jmenován, dostával každý měsíc zhruba šest tisíc korun. Celkově za 15 měsíců se tedy jedná o 90 tisíc korun.

Lessy před tím, než byl znovu ustaven do funkce policejního prezidenta, působil v bezpečnostní agentuře Centr Group. Deníku Aktuálně.cz potvrdil, že na tomto postu skončil. "Ukončil jsem spolupráci dohodou k 3. 12. 2013," prohlásil Lessy.

Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde, na Twitteru mě najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy