Červíček: Pecina chtěl čistky v policii, odmítl jsem

Domácí Domácí
Aktualizováno 3. 12. 2013 19:50
Policie ČR má dva prezidenty, Martin Červíček odmítl z funkce odstoupit.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministr vnitra v demisi Martin Pecina zrušil rozhodnutí svého předchůdce Jana Kubiceho o propuštění Petra Lessyho z funkce policejního prezidenta. Pecina Lessyho vrátil do nejvyšší policejní funkce, ovšem současný policejní prezident Martin Červíček odstoupit nehodlá.

Navíc přešel do protiútoku: na tiskové konferenci v úterý odpoledne prohlásil, že Pecina chtěl odvolat šéfy protikorupční policie a krajských ředitelství ve Zlínském, Olomouckém a Jihočeském kraji. A Červíček mu nevyhověl.

"Za posledních pár týdnů jsem nabyl dojmu, že vůbec v tuto chvíli nejde o to, aby byl naplněn zákon. Mám pocit, že v poslední době jsem jako policejní prezident čelil určitým požadavkům pana ministra především v souvislosti s personálními změnami v některých pozicích policie," uvedl Červíček.

"Já jsem ve funkci policejního prezidenta v souladu se zákonem, pravomocným rozhodnutím," konstatoval. Dvojvládí označil za zcela nepřijatelné. "Nikdo z vás jistě nepochybuje o tom, že je absolutní nesmysl, aby policii řídili dva lidé," uvedl. Odmítl také spekulace, že by mohl přijmout pozici styčného důstojníka na Slovensku. Podle svých slov se tam nechystá.

Policii podle něj řídí policejní prezident, který má odpovědnost za personální opatření, a má tedy také právo odmítnout představy ministra vnitra. S Pecinou se prý v posledních týdnech například neshodli na tom, zda má být Milan Komárek i nadále šéfem protikorupčního útvaru. Červíček za ním stojí a domnívá se, že Pecina nemůže jeho působení objektivně zhodnotit.

"V tuto chvíli odmítám jakékoliv změny," prohlásil. Právě tento postoj vedl podle Červíčka k tomu, že Pecina vrátil do funkce policejního prezidenta Lessyho.

Dvojvládí v policii bude muset ministr vyřešit ve správním řízení. Do té doby policii dál vede Červíček, protože Lessy čerpá dovolenou.

"Lessy byl očištěn"

Podle Peciny byl Lessy již očištěn při soudních řízeních, a může se tedy do funkce vrátit.

Česká republika má tak v tuto chvíli dva policejní prezidenty, Petra Lessyho a Martina Červíčka. Lessy bude na dovolené do doby, než se situace vyřeší. Policii tak dál řídí Červíček.

"Pravomocnému rozhodnutí soudu rozumím tak, že trestní stíhání nemělo být zahájeno, a nemělo tedy dojít k vydání rozhodnutí o propuštění magistra Lessyho ze služebního poměru," odůvodnil Pecina své rozhodnutí.

Červíčka vyzval, aby z funkce odstoupil. Pokud to neučiní, má ministr vnitra v takovém případě záložní plán. "Nechám přezkoumat způsob, jakým byl Martin Červíček do funkce dosazen," dodal Pecina.

Předseda Unie bezpečnostních složek Jiří Vítek Českému rozhlasu řekl, že je to "tak trošičku blamáž", ale musí jednoznačně stát za Lessym. "Byl očištěn a vrácen, pan ministr rozhodl správně," dodal. Lessy i Červíček jsou podle něj dobří policisté. Červíček údajně dříve říkal, že když se prokáže Lessyho nevina, tak bez problémů odstoupí. Vítek dále řekl, že se dvojvládí zbytečně dramatizuje a policii to nepoznamená.

Naopak místopředseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Alexander Burda kritizoval v České televizi Pecinu za to, že vrátil do funkce Lessyho navzdory stanovisku ministerské poradní komise a přestože je ministrem v demisi. Odbory prý zaznamenaly personální tlaky na šéfa policie a jednání ministra se prý "jeví jako účelové".

Lessyho propustil z funkce tehdejší ministr Jan Kubice loni v srpnu poté, co policejního prezidenta obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů ze zneužití pravomoci a pomluvy.

Lessy údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Obvodní soud však následně Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud pak trestní řízení zcela zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení.

Obžaloba tvrdila, že Lessy v září 2011 předal své mluvčí anonym na náměstka Vaňka a pověřil ji, aby dokument poskytla novináři Práva. Následně v rozhovoru pro deník uvedl, že jeden z údajných členů takzvaného Toflova gangu Rudolf Setvák "zametal" jako pracovník policejní inspekce oznámení na Vaňka. Lessy se hájil tím, že své mluvčí žádné materiály s pokynem, aby je předala novináři, nedal. Redaktor se ho prý na Vaňka sám telefonicky dotazoval.

S rozhodnutím soudu o zastavení Lessyho stíhání se nesmířilo Městské státní zastupitelství v Praze, které podalo nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi podnět k podání dovolání.

 

Právě se děje

Další zprávy