Mynář se rozvádí, svou choť odvolal ze všech firem

Eliška Bártová Eliška Bártová
27. 11. 2013 16:20
Žádost o rozvod podala manželka prezidentského kancléře.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Osvětimany - Prezidentův kancléř Vratislav Mynář avizoval, že v nejbližší době podá žádost o bezpečnostní prověrku. Deník Aktuálně.cz se proto snažil získat z veřejných zdrojů informace, které k osvědčení potřebuje.

Jednou z položek je i "manželka, společné jmění manželů a úprava majetkových poměrů".

Vyplnit právě tyto kolonky ale může být v současné době pro Mynáře problematické. Ze zjištění Aktuálně.cz vyplývá, že Mynářova manželka Kamila žádá o rozvod. Vypořádání majetku ještě neproběhlo.

"Žádost o rozvod padla z mojí strany," uvedla v rozhovoru pro Aktuálně.cz Kamila Mynářová. "Neviděla jsem v tomto vztahu už žádnou budoucnost. Většinu času trávil v Praze, každý jsme se věnovali své práci a na soukromý život nezbýval čas."

Podle vyjádření kancléřovy manželky žijí Mynářovi odděleně již půl roku. Na vyřešení rozvodu prý ještě nebyl čas. "O všem teď jednáme, ale manžel nemá moc času, tak se to zdržuje," říká. "Doufám, že se domluvíme a bude to formální a rychlá záležitost."

Devět let života

Byla to právě Kamila Mynářová (43), kvůli které se Vratislav Mynář nastěhoval ze sousedních Vřesovic do pár kilometrů vzdáleného městyse Osvětimany.

Společně posléze rozjeli ambiciózní projekt na výstavbu lyžařského areálu. Právě Mynářová měla nakonec areál na starosti.

"Nechala jsem tam devět let života," rekapituluje Kamila Mynářová dnes. "Starala jsem se o jeho podnikání, řídila to a organizovala. Živila jsem se sama."

Navzdory tomu kancléř Mynář na počátku letošního září svoji manželku najednou odvolal z funkcí jednatelky všech tří jeho společností. Na její místo jmenoval manžela své sestry Miroslava Červenku.

Nový jednatel už dnes zvedá mobilní telefon v Penzionu Malovaný, který předtím Mynářová léta vedla.

"Oznámil mi to až tři týdny poté, co došlo k přepsání," ozřejmuje Mynářová, kdy se o svém konci ve firmách dozvěděla. Podle jejích slov nemá moc prostor na vyjednávání, tedy alespoň co se týká vypořádání majetků.

"Je to všechno na jeho firmy, takže je to vlastně jeho," říká na adresu lyžařského areálu, ke kterému kromě sjezdovky a penzionu náleží ještě restaurace. "Právně je to v pořádku, je to tam jasně dané. Spíš jde o morální stránku, teď záleží jen na jeho slušnosti..."

Manželé totiž už v roce 2001 podepsali zúžení společného jmění manželů. "Co se týká podnikání a firem, vše je manželovo," říká Mynářová. Zároveň dodává, že i kvůli jeho žádosti o bezpečnostní prověrku chtějí vyrovnání vyřešit co nejdříve.

"Pokud o prověrku zažádá, tak si je snad vědom toho, že má vše v pořádku," uvažuje na závěr. "Nebo to nemá v pořádku a přijde se na to."

 

Právě se děje

Další zprávy