Rusnok prý o vyřazení Halíkových publikací nerozhodl

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
20. 11. 2013 18:34
K případnému vyřazení by mělo dojít až po jednání Rady pro výzkum, vývoj a inovace.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha- Čtrnáct údajně nevědeckých publikací Tomáše Halíka zatím nebylo na základě rozhodnutí premiéra Jiřího Rusnoka odstraněno z Rejstříku informací o výsledcích (RIV). Aktuálně.cz to sdělila tisková mluvčí vlády Jany Jabůrková.

Informace o vyřazení čtrnácti Halíkových publikací se objevily v úterý. Vycházely z dopisu, jehož prostřednictvím Rusnok informuje Daniela Solise o postupu Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Halík již včera uvedl, že se nejspíš jedná o kachnu. O odstranění Halíkových publikací nevěděli ani členové RVVI.

Tisková mluvčí upozornila, že premiér "ve svém dopise pouze informuje, že bude provozovatel informačního systému postupovat v souladu se zákonem o podpoře výzkumu, experimentálního vývoje a inovací §14 odst. 5 zákona 130/2002." Jabůrková také potvrdila, že Rusnok list skutečně psal.

Jistě, pane ministře. Po česku

V dopise stojí, že Halíkovy publikace budou odstraněny z RIV. Podle odborné komise totiž nesplňují požadavky kladené na vědecké monografie. A dále se tu píše, že rada o tomto kroku bude informována.

Podle mluvčí to automaticky neznamená, že Halíkovy knížky automaticky z rejstříku zmizí. "K případnému vyřazení dojde až po projednání výsledků hodnocení Radou pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Hodnocení výsledků stále probíhá,"" dodala Jabůrková. Podle ní to vyplývá ze zákonů v dopise zmiňovaných.

Redakce Aktuálně.cz se snažila dohledat, co mluvčí tvrdí. O dodatečném jednání Rady se ovšem nepíše ani v dopise, ani v odkazovaném místě zákona.

Příslušný paragraf totiž v podstatě opakuje to, co se píše v Rusnokem podepsaném dokumentu. Konstatuje se, že "provozovatel záznamy, které nesplňují kritéria vědeckého výzkumu, odstraní". Na svůj krok následně upozorní Radu, která adekvátně sníží výši finanční podpory.   

Podle mluvčí je ale zmiňovaný dopis nešťastně formulován.

"Bohužel se ukazuje, že formulace dopisu může být laickou a odbornou veřejností vnímána jako neúplná informace. Postup je součástí vládou schválené Metodiky a přesného znění Zákona o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků," řekla Jabůrková. 

Podle ní budou výsledky hodnocení uveřejněny po jejich schválení na zasedání RVVI v lednu roku 2014. "Z tohoto důvodu jsou výsledky pana Tomáše Halíka momentálně součástí informačního systému výzkumu, experimentálního vývoje a inovací," řekla. 

 

Právě se děje

Další zprávy