Zeman se (ne)omluvil vozíčkářům, prý to myslel jinak

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
Aktualizováno 12. 11. 2013 16:50
Radě zdravotně postižených vadí, že prezident naznačil, že být na vozíku je nedůstojné.
Miloš Zeman na vozíčku
Miloš Zeman na vozíčku | Foto: Kancelář prezidenta republiky
  • Do textu jsme doplnili reakci Hradu
 

Praha - Ještě ráno byli zdravotně postižení odhodláni napsat stížnost prezidentovi: Dotkl se jich svým výrokem, že je nedůstojné, aby příštího premiéra jmenoval z invalidního vozíku.

Reakce z Hradu na sebe nenechala dlouho čekat. Píše se v ní, že hlava státu jejich "prudkou reakci" nechápe: Prostě to špatně pochopili, tvrdí mluvčí Miloše Zemana.

Postižení si ale i s takovou (ne)omluvou  nakonec vystačí a žádnou stížnost a žádost o omluvu oproti původnímu plánu na Hrad posílat nebudou. Prý chtěli pouze na prezidentův diskriminující výrok upozornit a rozpoutat diskuzi.  

Co přesně hlava státu řekla?

V pondělním vysílání rádia Impuls byl Zeman tázán, kdy bude případně jmenovat Bohuslava Sobotku předsedou vlády.

"Pouze ho upozorním, že pokud bych ho jmenoval premiérem, tak bude muset počkat, protože to je poněkud důstojnější záležitost, kterou nemohu řešit z invalidního vozíku," řekl prezident.

Proti Zemanovu prohlášení vystoupila hned ráno Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Po Zemanovi chtěla omluvu.

"Je to výrok, který je poněkud diskriminující vůči osobám se zdravotním postižením, a já si myslím, že člověk, který sedí na vozíku, nemá určitě větší nebo menší důstojnost. Za každého člověka ale mluví jeho činy a způsob chování. Určitě ne to, jestli je na vozíku, nebo jestli zrovna může chodit," reagoval v úterý ráno na prezidentova slova předseda organizace Václav Krása.

Podle kanceláře prezidenta se ale jedná o nedorozumění.

"Pan prezident hovořil v Impulsech Václava Moravce o své konkrétní situaci a v žádném případě tedy nebylo jeho úmyslem jakkoliv se dotknout důstojnosti zdravotně postižených, jak je mu podsouváno. Smysl vyjádření pana prezidenta je jasný, a proto považujeme prudkou reakci na jeho slova za nepřiměřenou," napsala prezidentova tisková mluvčí Hana Burianová.

Žádost o omluvu stahujeme

Poté co si Krása vyslechl reakci prezidenta, svá ostrá slova z úterního rána zmírnil. "Chtěli jsme v první řadě vyvolat nějakou reakci prezidenta a upozornit, že takové výroky jsou nešťastné.  Nechceme ale jít s prezidentem do žádného konfliktu. Jeho reakce nám stačí," otočil v úterý odpoledne Krása.

Zároveň ale upozornil, že reakci rada v žádném případě nepovažuje za "prudkou" nebo "nepřiměřenou. "Žádný dopis ale na Hrad posílat nebude, chtěli jsme takto především rozpohybovat diskuzi a za svým ranním vyjádřením si stojíme," dodal.

Přitom ještě ráno sliboval, že dopis se stížností a žádostí o omluvu NRZP zašle a věřil, že se  Zeman omluví. "Více než polovina našich zaměstnanců má zdravotní postižení. Vyjádřením pana prezidenta jsou víc než rozčarování," uvedl Krása.

Nedůstojný výrok

Prezidentův výrok odsoudila i Liga vozíčkářů. Její členové ho považují za nedůstojný hlavy státu. "Bortí veškerou práci neziskových organizací, které se snaží pro lidi s hendikepem srovnat podmínky na pracovním trhu, ve školství, ve zdravotnictví i v rámci sociálního systému," řekla Aneta Vidurová, tisková mluvčí ligy.

K dopisu NRZP se ale liga připojovat nechce. "Dublovali bychom se. Rádi bychom se na pana prezidenta co nejdříve obrátili a formou rozhovoru s naší kolegyní a redaktorkou, která je na vozíku, zjistili, jaké pocity k tomuto výroku pana prezidenta vedly," dodala Vidurová.

Hendikepovaných v politice příliš není

Asi nejvýznamnější státník, který zemi řídit z invalidního vozíku byl prezident Franklin Delano Roosevelt. V oválné kanceláři Bílého domu takto strávil všechna svá volební období, během nichž zemi provedl obdobím velké hospodářské krize a strastmi druhé světové války.

Na české politické scéně hendikepovaní příliš nevystupují. Na invalidní vozík je odkázána například senátorka a bývalá ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová.

O poslanecké křeslo v letošních volbách neúspěšně bojoval také nevidomý právník Ondřej Závodský.

 

Právě se děje

Další zprávy