Holcát: Úhradová vyhláška je prorůstová, přidá všem

Domácí Domácí
Aktualizováno 12. 11. 2013 14:47
Ministerstvo zdravotnictví rozdělí v roce 2014 o 10 miliard více.
Martin Holcát
Martin Holcát | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Nová úhradová vyhláška pro rok 2014, která určuje, kolik budou zdravotní pojišťovny platit za péči, by měla přidat všem zařízením. Polepšit by si měly hlavně nemocnice. 

Ministerstvo rozdělí o 10 miliard více než letos, celkem tedy 230 miliard. Prezident lékařské komory vyhlášku odmítl, Všeobecná zdravotní pojišťovna naopak uvítala.

Vyhlášku v úterý zveřejnil ministr zdravotnictví Martin Holcát s tím, že vyhláška má celou situaci zklidnit. "Je pro všechny segmenty prorůstová a zaceluje díry, zvláště v segmentu nemocnic," vysvětlil.

Ministerstvo chce totiž novou vyhláškou kompenzovat poplatky, které v lednu a únoru pacienti platit nebudou a od března dají místo nynější stovky 60 korun.

Ministerstvo proto navrhlo pro nemocnice pětiprocentní růst oproti roku 2012. "Jsou zadlužené za únosnou mez," vysvětlila k tomu Helena Rögnerová, náměstkyně pro zdravotní pojištění.

Holcát připomněl, že letošní úhradová vyhláška zasáhla především nemocnice, některé už začaly odkládat plánované operace. Propady ve financování přímo řízených nemocnic by se podle Holcáta zřejmě měla zabývat vláda, propady v krajských nemocnicích musejí řešit kraje.

Podobu ovlivnil i Ústavní soud

Akutní lůžková péče dostane o 4,2 miliardy víc, ambulantní specialisté o půl miliardy, u praktických lékařů a zubařů bude nárůst minimální. Víc si mohou vyjednat se zdravotními pojišťovnami.

Nová vyhláška také zjednodušuje platby za akutní lůžkovou péči a přináší zásadní sjednocení základních sazeb v nemocnicích.

Ministerstvo v nové vyhlášce také muselo zohlednit rozhodnutí Ústavního soudu, které zrušilo vyhlášku pro rok 2013 a nařídilo té nové omezit regulace.

"Pojišťovna tak například nebude moci uplatnit regulaci, pokud nezveřejní parametry poskytovateli předem," dodala Rögnerová.

Končí podle ní také skokové snížení hodnoty bodu. "Změnili jsme výpočet a hodnota bodu bude klesat pomalu a kontinuálně," řekla náměstkyně. Plynulá bude také regulace preskripce léků a vyžádané péče.

"Nejhorší ministr, strašná vyhláška"

"Myslím, že úhradová vyhláška je jeden z nejtěžších dokumentů ministerstva zdravotnictví, jeden z nejkonfliktnějších. Budu zase jeden z nejhorších ministrů, který připravil strašnou úhradovou vyhlášku," dodal Holcát s tím, že čeká, že všechna zařízení opět nebudou spokojena.

Již dříve řekl, že pokud by měl vyhovět všem, musel by mít k dispozici zhruba o 50 miliard korun víc.

Prezident lékařské komory Milan Kubek řekl, že vyhláška je špatná, nerespektuje výrok Ústavního soudu o zrušení regulací. "Ještě víc omezuje lékaře a nutí je odvést ještě větší část práce zadarmo," prohlásil.

Ministr by podle Kubka měl vyhlášku "hodit do koše" a udělat novou, jinak bude iniciovat ústavní stížnost.

Podle VZP je naopak vyhláška "velmi zodpovědně zpracovaná", VZP ji podle mluvčího Oldřicha Tichého vnímá jako "velký krok k odstranění historické nerovnováhy v úhradovém systému směrem k poskytovatelům i plátcům". VZP má ale oproti ministerstvu nižší odhady výběru pojistného.

Se zubaři smlouvat nehodlám, tvrdí ministr

Při započtení propadu z dřívějších období čeká deficit příští rok téměř pět miliard korun. Řešení vidí VZP v dalším navýšení odvodů státu, odkupu pohledávek a manažerském snižování nákladů celého systému.

Přidat chtěly nemocnice, lázně, zařízení poskytující dlouhodobou péči i soukromé ambulance. Nemocnice hrozily stávkou, ambulance plošnými protesty. Zubaři varovali, že budou za plomby vybírat, pokud jim vyhláška na plomby nepřidá.

Holcát podotkl, že zubaři chtějí minutovou režii za plombování na 23 korun. To je podle něj daleko za realitou, nejvyšší platná minutová režie na operačních sálech při transplantaci srdce a plic je 10,20 koruny. Smlouvat se zubaři ministr nehodlá.

Připomněl, že vyhláška stanovuje spodní hranici úhrady, méně tedy pojišťovny platit nesmějí. Víc ale platit mohou, takže si zástupci jednotlivých druhů péče mohou vyjednat lepší ceny.

Zdravotní pojišťovny už daly vědět, že jsou ochotny v některých případech za léčení zaplatit víc, možné je podle nich i navýšení úhrady plomb.

Návrh úhradové vyhlášky už poslalo ministerstvo všem zdravotním pojišťovnám, do 8. prosince ji mají zapracovat do svých zdravotně pojistných plánů na příští rok.

 

Právě se děje

Další zprávy