Vláda schválila nákup domu na Letné za 300 milionů

Jakub Novák
6. 11. 2013 13:53
Ministr Koníček cenu hájí, podle posudků odpovídá tržním cenám.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Toms

Praha - Vláda ve středu schválila nákup nové budovy Úřadu práce ČR za 299 milionů korun.

Většina této částky - 79 % - by přitom měla být financována z prostředků Evropské unie v rámci Integrovaného operačního programu, přímo ze státní kasy tak půjde téměř 63 milionů korun.

"Je tu unikátní možnost vyřešit problém dislokace celé soustavy úřadu do jedné budovy a navíc to zaplatit ze 79 % z evropských peněz," řekl po jednání vlády novinářům premiér Jiří Rusnok.

"Na cenu budovy vzniklo několik posudků a máme za to, že je finální cena férová," dodal premiér. Reagoval tak na fakt, že budovu před časem prodal její původní majitel - vydavatelství Economia - za pouhých 140 milionů korun.

Peníze pro "anonymy"

Tento "prodej" byl ve skutečnosti proveden převodem akcií, spolu s nimiž získal nový majitel právo vlastnit komplex kancelářských budov na Letné. Kupujícím přitom byla společnost Alkatria, majitelem budov je však nyní jiná společnost Carrisa - obě přitom spojuje fakt, že jde o firmy s anonymními akciemi.

Kromě toho se o stejný kancelářský komplex spolu s ministerstvem práce ucházela také radnice Prahy 7, které majitel nabídl cenu výrazně nižší - 275 milionů korun.

Přemrštěná cena?

"Pokud jde o cenu minulých transakcí, je potřeba počítat s tím, že šlo o dohody mezi minulým prodávajícím a minulým kupujícím. Pro nás jako kupujícího je zásadní jednak v jakém stavu budova je a zda kapacitně vyhovuje a jednak otázka tržní ceny. Ta je dokumentována pěti posudky a pohybuje se kolem tří set milionů korun," snažil se vyvrátit pochybnosti ohledně výše ceny budovy ministr František Koníček.

"Z pohledu státu je to navíc tak, že v případě městské části by šlo o převod akcií, v tomto případě však jde přímo o prodej samotné nemovitosti. Pokud si tak odečtete 40 až 45 milionů na daních, které se vrací státu, potom se dostanete na částku přibližně 250 milionů. O ceně městské části mám pochybnosti," dodal Koníček.

Úspory na nájmech

Do nových prostor by se měla přemístit kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR pro Prahu - východ a Prahu - západ, spolu s Generálním ředitelstvím ÚP ČR a operátory Call centra

Podle generální ředitelky ÚP ČR Marie Bílkové by se tato investice měla státu vrátit mimo jiné také proto, že nebude muset platit komerční nájmy jako doposud. "Sečteno a podtrženo, podle našich propočtů, by se měla takto vynaložená investice vrátit během devíti let. A to nepočítám přidanou hodnotu, kterou nám všem nový objekt přinese v podobě mnohem lepších podmínek," říká Bílková.

Poznámka: Vydavatelství Economia, původní vlastník budovy, vydává také deník Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy