Černý kašel řádí v Česku jako v šedesátých letech

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 11. 2013 17:25
Černým kašlem onemocnělo letos v České republice 880 lidí.
Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Letos už v Česku onemocnělo černým kašlem 880 lidí.

Jde o rekordní počet, který odpovídá stavu ze šedesátých let 20. století. Týdně je 20 až 25 nových případů, takže do konce roku se celkový počet onemocnění může přiblížit tisícovce.

Novinářům to řekla epidemioložka Kateřina Fabiánová ze Státního zdravotního ústavu. Onemocnět může podle ní každý, na životě jsou ohroženi zejména novorozenci a senioři, zvýšené riziko komplikací pak je u pacientů s astmatem a chronickou obstrukční plicní nemocí.

V posledních letech bylo v ČR šest úmrtí na černý kašel, ve čtyřech případech podlehli nemoci dosud neočkovaní kojenci, kteří se nakazili od členů rodiny, dvě úmrtí byla u seniorů.

Povinné očkování pouze pro děti

Proti černému kašli se v ČR povinně očkují pouze děti. Tzv. hexavakcína chrání kojence a batolata, přeočkovávají se předškoláci a od roku 2009 také děti ve věku deset až 11 let.

"Očkování školáků jsme zavedli, protože jsme zaznamenávali stále více nemocných adolescentů," uvedla Fabiánová. Očkovat by se podle ní měli i dospělí, mimo jiné proto, že tím sníží riziko přenosu nemoci na nejmenší děti, které ještě očkovány být nemohou.

Vakcinace chrání tři až 12 let, národní imunizační komise doporučuje v dospělosti alespoň jedno přeočkování. Vhodné je zejména pro ženy plánující těhotenství, lidi pečující o děti mladší 12 měsíců a pro zdravotnický personál, který je v kontaktu s novorozenci. Vakcína stojí kolem 850 Kč a zdravotní pojišťovny ji dospělým nehradí.

Existuje i kombinovaná vakcína, která chrání proti černému kašli, tetanu a záškrtu.

Očkování proti černému kašli zajistila všem svým zaměstnancům jako první v ČR porodnice v pražském Podolí. Vakcinaci nabízí také budoucím maminkám a členům jejich rodiny. Projekt se rozšiřuje i do ostatních porodnic v ČR.

Přibývání případů černého kašle netrápí podle Fabiánové jen ČR. V reakci na návrat nemoci se v Německu a Rakousku rozhodli plošně přeočkovávat dospělé.

V USA zavedli plošné očkování pro budoucí maminky a doporučují obnovovat je před každým dalším porodem. Očkuje se mezi 20. a 36. týdnem těhotenství, protilátky vydrží dítěti do dvou měsíců po narození, než je samo také očkováno.

Černý kašel je bakteriální, vysoce infekční onemocnění dýchací soustavy, přenáší se kapénkami. Obvykle se projeví záchvaty kokrhavého kašle, které mohou přetrvávat až 100 dní.

Nemocný zvrací, hubne, je vyčerpaný. Urputný kašel může vést až ke zlomenině žeber, vzniku kýly a pomočování.

Poznat černý kašel nemusí být vždy jednoduché, může se projevit jen dlouhodobým pokašláváním, což řada dospělých považuje za běžné nachlazení. Přitom ale šíří nemoc na své okolí.

Lékaře by měli vyhledat, pokud kašel trvá déle než dva týdny a běžné kapky z lékárny nepomáhají.

Na černý kašel zabírají antibiotika, pokud jsou podána při propuknutí nemoci. Pokud se podají později, kdy už se dostal do krevního oběhu toxin, který kašel vyvolává, nepomohou. I tak se ale musejí užívat, protože zabrání vzniku komplikací.

Černý kašel v číslech

10 let chrání vakcinace, pak je nutné přeočkování
100 dní mohou lidé pokašlávat a být nakažliví pro své okolí
95 procent všech dětí ve věku dvou měsíců nemá proti černému kašli protilátky
75 procent případů onemocnění černým kašlem u novorozenců způsobí nejbližší členové rodiny, kteří nejsou očkováni
880 lidí letos onemocnělo v ČR černým kašlem
4 úmrtí v ČR za poslední dobu zapříčinil černý kašel u dosud neočkovaných kojenců
1 zdroj jediným zdrojem nákazy je člověk, neexistuje žádný přírodní ani zvířecí zdroj bakterie černého kašle

Zdroj: SZÚ.

 

Právě se děje

Další zprávy