Zeman nedorazil k soše TGM, šetří se na večer

Domácí ČTK Domácí, ČTK
28. 10. 2013 19:17
Česká republika slaví 95. výročí vzniku samostatného Československa.
Foto: Reuters

Praha - Česká republika si v pondělí připomíná 95 let od vzniku samostatného Československa.

Součástí oslav jsou vojenské přehlídky, slavnostní přísahy i jmenování nových generálů, lidé si také mohou prohlédnout parlamentní paláce nebo Obecní dům. Oslavy vyvrcholí večer na Pražském Hradě, kde prezident Miloš Zeman předá státní vyznamenání.

Vše ale letos neprobíhalo tak obvykle, jako v předchozích letech. V podvečerních hodinách měl Zeman v rámci oslav položit věnec k soše Tomáše Garrigua Masaryka, na Hradčanské náměstí ale nedorazil. Zastupoval ho kancléř Vratislav Mynář

Na stejném místě se má v pondělí odehrát demonstrace na podporu Bohuslava Sobotky v čele ČSSD.

Mynář: Kromě nožiček ho nic nebolí

Podle kancléře se Zeman šetřil na večerní slavnostní ceremoniál předávání vysokých státních vyznamenání.

Jeho neúčast u Masarykovy sochy nebyla způsobena špatným zdravotním stavem, ale tím, že mu hradní protokol chce ulehčit náročný program. "Kromě svých běžných problémů s nožičkami nemá žádné zdravotní obtíže. Chce ale, aby večer byl na jedničku se čtyřmi hvězdičkami," řekl Mynář.

Prezident podle lékařského konzilia, které jeho zdravotní stav pravidelně kontroluje, trpí lehčí formou cukrovky. K ní se přidávají další potíže, například onemocnění nervů, kvůli němuž hůře chodí. Hlava státu proto užívá léky, lékaři mu doporučili snížit nadváhu, omezit kouření i tvrdý alkohol.

Oslavy zahájil Zeman dopoledne položením věnce u jezdecké sochy Jana Žižky na pražském Vítkově.

Památku padlých vojáků spolu s ním uctili předseda Senátu Milan Štěch, premiér Jiří Rusnok, ministr obrany Vlastimil Picek, primátor hlavního města Tomáš Hudeček nebo náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Zeman, který se asi půlhodinového aktu účastnil v roli prezidenta poprvé, v jeho průběhu zhlédl slavnostní vojenskou přehlídku a defilé historických praporů.

Přítomní politici, váleční veteráni i řada občanů na závěr uctili památku padlých minutou ticha, do níž zazněly tři čestné salvy z pušek.

350 nových vojáků

Prezident poté odjel na Pražské hrad, kde přijal diplomaty. NA setkání zdůraznil, že nezávislost dokáže ocenit jen ten, kdo ji ztratí. Připomněl, že Česko ztratilo v letech 1938, 1948 a 1968 nezávislost hned třikrát.

Krátce po poledni se pak na Hradčanském náměstí zúčastnil slavnostní přísahy téměř 350 nových vojáků.

Letos slib složilo 253 studentů prvního ročníku Univerzity obrany, pět studentů prvního ročníku vojenského oboru fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy a 89 nových příslušníků Armády ČR, kteří právě absolvují základní výcvik ve Vojenské akademii ve Vyškově.

Mezi nimi přísahal i bronzový medailista ze srpnového mistrovství světa v atletice kladivář Lukáš Melich.

Zeman poté ocenil službu vojáků při povodních a dalších živelných katastrofách, zároveň ale připomněl vojenské mise v cizině. Své sympatie prý nechce vyjadřovat jen slovy, pojede proto vojáky navštívit do Afghánistánu.

Zeman si notoval s veteránem

Zeman také jmenoval devět nových generálů, Kromě válečných veteránů a hrdinů druhé světové války Alexandra Beera a Jaroslava Klemeše jsou mezi nimi policejní prezident Martin Červíček, generální ředitel hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba nebo a šéf vězeňské služby Petr Dohnal.

Do hodnosti generála jmenoval prezident také náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky Zdeňka Jakůbka, velitele Velitelství výcviku-Vojenské akademie Jána Kožiaka, velitele vzdušných sil Libora Štefánika a ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace Iva Schwarze.

Srdečné bylo setkání Zemana zejména s veteránem Beerem. Beer současného prezidenta začátkem roku podpořil proti jeho rivalovi ve finále prezidentské volby Karlu Schwarzenbergovi. Zeman řekl, že lituje, že nemůže Beerovi dát nejvyšší vyznamenání České republiky, Řád bílého lva. Beer už jej totiž získal loni.

 V 16:00 prezident položí květiny k soše prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanech.

Všechno nejlepší, přejí USA

Neslaví se ovšem jen v České republice. Česku totiž ke státnímu svátku popřál jménem prezidenta Baracka Obamy a všech Američanů i ministr zahraničí John Kerry.

"Jako spojenci v NATO jsou Spojené státy a Česká republika blízkými a aktivně spolupracujícími partnery," vysvětlil. Vyzdvihl také bilaterální vztahy obou zemí, které jsou podle něj založeny na "společných hodnotách a přístupech k regionálním i globálním výzvám".

Kerry ocenil podporu Česka bojovníkům za lidská práva po celém světě. Připomněl i své české kořeny.

Oslavy státního svátku se ovšem netočí jen kolem státních událostí. Lidé si totiž mohou v pondělí tradičně prohlédnout parlamentní paláce na pražské Malé Straně.

Pro veřejnost je až do pozdních odpoledních hodin otevřena také vládní Kramářova vila a primátorova rezidence na Mariánském náměstí. K prohlídce zve rovněž Obecní dům. Dny otevřených dveří těchto památek lákají každoročně stovky až tisíce lidí.

Oslavy vyvrcholí na Hradě. Bez rektorů a bez Mišíka

Oslavy 95. výročí založení republiky vyvrcholí večerním ceremoniálem na Hradě, na němž prezident předá významným osobnostem vysoká státní ocenění. Na protest proti některým jeho politickým krokům ale řada lidí účast na slavnosti odmítla.

Rockový hudebník Vladimír Mišík v neděli Zemanovi napsal, že vyznamenání z jeho rukou nepřevezme. Večera se nezúčastní také většina rektorů vysokých škol. Vadí jim, že Zeman na Hrad nepozval dva jejich kolegy.

Kvůli tomu se ceremoniálu nezúčastní i někteří primátoři. Hudeček řekl, že kromě nepozvání dvojice rektorů mu vadí například i Zemanovo rozhodnutí ocenit agronoma Františka Čubu.

Rodina novináře a sociálního demokrata Přemysla Janýra již dříve uvedla, že pokud prezident bývalého člena KSČ Čubu skutečně vyznamená, vrátí medaili, kterou Janýrovi posmrtně udělil prezident Václav Havel.

 

Právě se děje

Další zprávy