Zeman doporučuje "zdravé kouření": Mladí, začněte ve 27

Domácí ČTK Domácí, ČTK
16. 10. 2013 21:28
Prezident pokračuje v sérii "oblíbených bonmotů", tentokrát na téma děti a cigarety.
Foto: Aktuálně.cz

Kutná Hora - Silný kuřák a prezident Miloš Zeman ve středu navštívil kutnohorskou tabákovou firmu Philip Morris, aby se podělil s pracovníky továrny a zástupci médií o své názory na cigaretový průmysl a podpořil stavby dalších tabákových provozů.

Jak poznamenal zpravodaj veřejnoprávní agentury ČTK, byl Zeman při setkání se zaměstnanci například překvapen výší průměrné mzdy v závodě. Podle zástupce odborů Philip Morris Zdeňka Balána je to 44.000 korun. Průměrná mzda v ČR byla je přitom 24.953 korun, v samotném Středočeském kraji pak 25.556 Kč.

Prezident také uvedl, že Philip Morris plánuje v Evropě velkou investiční akci, a přimluvil se za to, aby společnost považovala Českou republiku za "srdce Evropy". O možné významné investici do kutnohorského závodu, která by navazovala na dosavadní rozšířenou výrobu, prezident hovořil i na pozdějším setkání s lidmi na Palackého náměstí. Zástupci společnosti ale k tomuto záměru ČTK neřekli nic konkrétního.

Děti, kuřte jako já

Prezident se v kutnohorské továrně neubránil pro něj typickým bonmotům. Pochlubil se například tím, že začal kouřit až ve 27 letech, kdy prý byl jeho organismus již plně vyvinut, a tabák pro něj tudíž nebyl nebezpečný. "Dovolte mi tedy, abych i vašim dětem doporučil obdobný postup, to jest počkat do 27 let a poté kouřit zcela bezrizikově," uvedl.

Zeman je prý přesvědčen o tom, že existují dvě verze "léčivých účinků tabáku". První je podle něj optimistická a říká, že tabák je prevencí proti Alzheimerově a Parkinsonově nemoci, druhá je pesimistická a říká, že první verze je pravdivá kvůli tomu, že na rakovinu plic člověk umře dříve, než dostane alzheimera nebo parkinsona. "Chci na závěr říci, že jsem zastáncem první, tedy optimistické verze," prohlásil prezident a vysloužil si aplaus.

EU to prý myslí poměrně dobře

Philip Morris ČR je největším výrobcem tabákových výrobků v Česku. Zaměstnává přibližně 1100 lidí napříč celou ČR. Provozuje jedinou továrnu na výrobu cigaret v tuzemsku. S akciemi společnosti se obchoduje na pražské burze

Zeman středeční akci využil k tomu, aby obšírně okomentoval rovněž tabákovou směrnici, která má pomoci snížit počet kuřáků v Evropské unii. Podle Miloše Zemana je norma "poměrně dobrá". Připomněl, že omezení se netýká cigaret "slim" a mentolové cigarety mají být staženy z trhu až po osmiletém přechodném období. Regulace sice postihla povrch krabičky, ale ten si podle prezidenta kuřák moc neprohlíží.

I když Zemanův předchůdce Václav Klaus cigarety nekouří, oba pánové se podle současného prezidenta v názoru na regulace v této oblasti shodují. "Nedomnívám se, že jakékoliv omezování spotřeby tabákových výrobků administrativními regulacemi vede něčemu jinému než k pašování cigaret, které budou dražší a přitom budou mít horší kvalitu," prohlásil Zeman, který o směrnici nedávno jednal s představiteli Evropské unie. Podobně se v roce 2010 při návštěvě kutnohorského závodu vyjádřil i Klaus, který poukázal na to, že zákazy v minulosti vedly právě k pašování a výrobě daleko horšího zboží podomácku.

 

Právě se děje

Další zprávy