VoZP podepsala jako první smlouvu s protonovým centrem

Domácí Domácí
3. 10. 2013 14:47
Protonové centrum naopak žaluje VZP kvůli škodě, která mu nepodepsáním smlouvy vznikla.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vojenská zdravotní pojišťovna podepsala jako první pojišťovna v Česku dlouhodobou smlouvu s Pražským protonovým centrem, které funguje v areálu Nemocnice Na Bulovce.

Jejím pojištěncům se tak otevírají nové možnosti v oblasti léčby rakovinových onemocnění. Protonová léčba by v případě některých takových diagnóz měla být účinnější než dosavadní fotonová.

VoZP si od tohoto kroku slibuje zvýšení efektivity hospodaření, bezpečnější léčebné postupy a větší komfort pro své pojištěnce.

Podle hlavního lékaře pražského protonového centra Jiřího Kubeše je léčba protonovým svazkem vhodná u již lokalizovaných nádorů.

„Jsou to vybrané nádory CNS, nádory nosních dutin, slinných žláz, nosohltanu, nádory v dětském věku, vybrané případy lymfomů, nádory slinivky břišní, jícnu, primární nádory jater, nádory plic vybraných stádií a lokalizované nádory prostaty," upřesnil Kubeš, jakých diagnóz se protonová terapie konkrétně týká.

Proton Therapy Center se již delší dobu soudí s jinou tuzemskou zdravotní pojišťovnou. Na VZP podalo žalobu, ve které tvrdí, že mu pojišťovna způsobila škodu tím, že s firmou nepodepsala smlouvu. Proton Therapy Center požaduje jako odškodné částku 93,7 milionů korun.

Rozhodnutí, zda má PTC na peníze nárok, závisí na posudku rozhodčího při hospodářské a agrární komoře.

 

Právě se děje

Další zprávy