Bakala píše Zemanovi, stát chce v Paskově těžit do 2016

ČTK ČTK
21. 9. 2013 20:52
Vyplynulo to ze schůzky, kterou se svými poradci uspořádal v Lánech prezident Zeman.
Důl Paskov
Důl Paskov | Foto: NWR

Lány - Stát bude na úterní schůzce s OKD usilovat o prodloužení těžby v dole Paskov nejméně do roku 2016, na kterou by však nedoplácel. Shodli se na tom poradci prezidenta Miloše Zemana.

Novinářům to po několikahodinovém jednání, na němž se probíralo celkem pět možných variant řešení problému, řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Majitel dolu v týdnu oznámil, že jej chce zavřít do konce roku 2014.

Zavadil zároveň řekl, že spolumajitel OKD Zdeněk Bakala poslal Zemanovi dopis.

"Samozřejmě pan prezident bude očekávat, s jakým návrhem pan Bakala chce přijít," uvedl k tomu šéf kanceláře prezidenta Vratislav Mynář, podle něhož by měl český podnikatel ukázat odhodlání situaci řešit a navrhnout určitou strategii. "Samozřejmě pokud by pan Bakala chtěl přijít na zdvořilostní návštěvu, tak si umím představit, že k té schůzce nedojde," podotkl také hradní kancléř.

Zavadilovo původní tvrzení, že podnikatel v dopise sám požádal prezidenta o schůzku, která by se prý mohla uskutečnit do 14 dnů, však později Bakalův mluvčí odmítl jako nepravdivé.

Bakala vysvětluje svůj postoj

Úterní schůzky by se tak za stát měl zúčastnit Zeman, premiér v demisi Jiří Rusnok a ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala, jednat budou s manažery OKD a společností NWR, které OKD patří.

Zdeněk Bakala vydal v neděli večer prostřednictvím svého mediálního zástupce prohlášení, v němž uvedl, že v NWR nepřímo drží přibližně třetinový podíl a nemůže proto - stejně jako žádný jiný jednotlivý akcionář - podle mezinárodně platných pravidel pro řízení a správu za veřejně obchodovanou společnost jednat ani vystupovat. Proto se úterní schůzky nezúčastní.

"Osud společnosti OKD, jejích zaměstnanců a celého regionu není Zdeňku Bakalovi v žádném případě lhostejný. Zájmu prezidenta i premiéra o situaci OKD si váží a je připraven s nimi o věci osobně hovořit, bude-li to kterýkoli z ústavních činitelů ČR považovat za patřičné," vysvětluje dále prohlášení Bakalovy kanceláře.

Sobotní schůzky v Lánech se účastnil i premiér v demisi Jiří Rusnok a zástupci zaměstnavatelů v čele s prezidentem Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslavem Hanákem.

Mezi prezidentovi poradce ale patří třeba Hanák, ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová, bývalý předseda JZD Slušovice František Čuba nebo místopředseda SPOZ Martin Nejedlý. Tým vede prezidentův kancléř Vratislav Mynář (SPOZ).

Rusnok řekl v pátek, že nepochybuje o tom, že kdyby majitelé OKD přistoupili k jednání se státem jako džentlmeni, bylo by reálné prodloužit těžbu v dole Paskov do roku 2016.

Firma NWR, která OKD vlastní, chce důl, v němž pracuje téměř 3000 horníků, uzavřít 31. prosince 2014, protože podle ní nebude ve střednědobém výhledu konkurenceschopný. S výpomocí státu by prý mohl podle NWR fungovat do roku 2018.

Takovou pomoc ale ve středu odmítla Rusnokova úřednická vláda, když oznámila, že nebude ani dotovat soukromého vlastníka, ani kupovat důl Paskov, aby jej provozoval stát. S vlastníky chce ale stát o pokračování těžby jednat.

Společnost NWR, která sídlí v Amsterodamu, patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, v níž má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala.

Spolumajitel OKD Zdeněk Bakala je i vlastníkem společnosti Economia, která nedávno koupila firmu Centrum Holdings, vydavatele deníku Aktuálně.cz - pozn.red

 

Právě se děje

Další zprávy