Pád nemocnice na dohled. Dluh překročil kritickou mez

Petr Holub
22. 9. 2013 15:10
Bankrot nemocnic se stal realitou, které ve Zlíně čelí už dnes
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Zlín - Bankrot nemocnic se stal realitou, které některé kraje čelí už dnes. Ve Zlíně musí krajští radní dotovat stamiliony rozpočet Baťovy nemocnice, pokud nechtějí, aby ji převzali věřitelé.

Pokud Asociace nemocnic tento týden varovala před kolapsem nemocniční sítě, Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně slouží za příklad ústavu před kolapsem. Roční obrat akciové společnosti se dvěma tisíci zaměstnanci dosahuje dvou miliard, ztráta roste tempem 100 milionů za pololetí a v červnu překročila 750 milionů.

Na tuto bilanci upozornili krajští zastupitelé Petr Gazdík (TOP 09) a Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) a krajský radní pro zdravotnictví Ctirad Nečas (SPOZ) to připouští. Doplňuje, že nemocnice platí dodavatelům faktury až po tři sta dnech od jejich vystavení.

Kraj má jedinou možnost, jak nemocnici zachránit před úpadkem. Nakupuje za stamiliony nemocniční akcie a zároveň na akciovou společnost převádí budovy a pozemky, ve kterých nemocnice funguje.

Tím radní zvýšili majetek akciovky na 1,9 miliardy a odvrátili riziko, že ztráta dosáhne přes polovinu základního kapitálu. V takovém případě by nemocnice musela podle zákona vyhlásit bankrot. 

Kontrolu nad nemocnicí by v případě pádu získal majitel největšího balíku jejích pohledávek. Případný zájemce se už dnes může obrátit na polskou investiční společnost Magellan. Jak připustil radní Nečas v rozhovoru pro Zlínský deník, Magellan pohledávky skupuje a vlastní jich zhruba třetinu.

Čtěte více v placeném deníku Insider:Kdo dostal nemocnici do potíží? A může ještě bankrotu uniknout?

 

Právě se děje

Další zprávy