Spor v Janově: Sociálka a policie zasahovaly v rodinách

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
16. 9. 2013 19:15
Advokátka: Jde o namátkovou kontrolu s prvky šikany a zasahování do soukromí rodiny.
Foto: E-Mostecko.cz

Praha - Litvínovská sociálka si za doprovodu městské policie a reportéra s videokamerou v ruce posvítila na údajné problémové převážně romské rodiny a zjišťovala, zda v přítomnosti svých dětí nepožívají alkohol a neberou drogy.

Podle právní ředitelky Ligy lidských práv Zuzany Candiglioty tím ale pracovníci sociálního odboru i městská police překročili své pravomoci. Vytipované rodiny z Litvínova a Janova totiž sociálka v doprovodu policie obcházela po osmé hodině večer, aniž by jim přesně vysvětlila, co je cílem kontroly.

"Je zjevné, že od počátku není kontrola odůvodněna zákonnými důvody - kontrola např. zdraví dětí, ale že jde spíše o namátkovou kontrolu s prvky šikany a zasahování do soukromí rodiny ve večerních hodinách včetně přítomnosti "komanda" strážníků i s natáčením na videokameru," řekla Candigliota.

Sociální odbor města Litvínov se k jednání terénních pracovníků a videu ani přes opakované výzvy zatím nevyjádřil.

Ze strany městské policie Litvínov se podle velitele Zdenka Urbana jednalo o standardní situaci. "Situaci šetříme. Zásah jsme prováděli v problematické oblasti a městská policie dělala pouze asistenci sociálnímu odboru. Zásahy si obvykle natáčíme, protože na to máme právo. Video, které se objevilo na internetu, ale pořídil reportér, který byl ke kontrole přizván. Na internetových stránkách E-Mostecko.cz ho potom zveřejnil na vlastní zodpovědnost," řekl Urban.

Podle právní ředitelky Ligy lidských práv ale městská policie neměla právo si reportéra k akci přizvat. "Takové jednání je naprosto absurdní. Nejednalo se o žádné veřejné jednání. Pokud policie přizvala reportéra a povolila mu kontrolu natáčet, fakticky tím umožnila zásah do soukromí rodin, které se ničím neprovinily," komentovala jednání policie Candigliota. (Redakce Aktuálně.cz se rozhodla video nezveřejnit.)

Video "Sociálka se strážníky se zaměřila na rodiny a hlavně rodiče, jestli nepopíjejí nebo nefetují" i přes výslovný odpor natáčených rodin zveřejnil internetový server E-Mostecko.cz. Pracovnice sociálních služeb na něm vyzývá rodiče, aby se podrobili dechové zkoušce. V případě, že tak neučiní, jim vyhrožuje, že budou sociálkou automaticky bráni, jako by byl jeho výsledek pozitivní. V závěru rodiče upozorňuje, že by jim děti mohly být odebrány.

Vstup strážníků do bytu byl vynucený

Zákon o sociálně-právní ochraně dětí sice rodičům nařizuje spolupracovat s orgány sociálně-právní ochrany při ochraně zájmů a práv dítěte a umožnit návštěvu zaměstnance orgánu sociálně-právní ochrany v obydlí a prostředí, kde dítě žije. To ale pouze v případě, že je to nezbytně nutné a je-li to nezbytné pro ochranu života nebo zdraví dítěte nebo ochranu jeho práv.

"Z videa plyne, že tyto předpoklady nebyly s největší pravděpodobností naplněny. Návštěva proběhla v pozdních večerních hodinách bez předchozího upozornění, nebylo zřejmé, co bylo účelem návštěvy. Rodina nebyla poučena o svých právech ani ze strany sociálních pracovnic, ani ze strany strážníků. Lze pochybovat, že účelem bylo chránit nezletilé děti, z videa je zřejmé, že sociální pracovnice se např. ptá ženy "Dobrý večer, máte manžela doma?" a strážník dodává "S kým jste si to povídala," okomentovala video Candigliota.

"Navíc vstup strážníků do bytu byl evidentně vynucený a bez svobodného souhlasu rodiny - přitom dle zákona mají strážníci právo vstupovat do bytu jen, je-li ohrožen život nebo zdraví, hrozí-li větší škoda na majetku a v bytě mohou pouze odvracet bezprostředně hrozící nebezpečí. Nic takového podle všeho nebylo splněno," dodala Candigliota.

Podle Ligy lidských práv si rodiny mohou stěžovat u vedoucího odboru sociálně-právní ochrany dětí či na starostu ohledně postupu strážníků. "Nejvhodnější by bylo obrátit se na veřejného ochránce práv," radí rodinám Candigliota.

 

Právě se děje

Další zprávy