Dalajlama povede v Praze své učení. Přijít může každý

Domácí Domácí
9. 9. 2013 13:10
Vstupenky v ceně 1080 korun jsou stále k dostání, výtěžek půjde na stavbu školy.
Foto: Reuters

Praha - Tibetský duchovní vůdce dalajlama, který v polovině září přijede do Prahy na 17. ročník havlovské konference Forum 2000, povede tentokrát během návštěvy i své učení.

Dalajlama byl v Praze několikrát. Nyní se ale vůbec poprvé naskytla příležitost zúčastnit se nejen veřejné přednášky, ale i samotného buddhistického učení, které vychází z osmi veršů.

"Dalajlama tak dává široké veřejnosti možnost slyšet a zažít osobně předání hluboce moudrých principů pro chování každého člověka, pro postupnou změnu postojů z převládající sebestředné egoistické malosti do otevřeného a sebevědomého altruismu," sdělil tým Fora 2000.

Jedná se o čtyřhodinovou akci s přestávkou na oběd, která není určená pouze buddhistům.

Učení proběhne v neděli 15. září v Aréně Sparty - Podvinný mlýn. Přednášet se bude v angličtině, zajištěno je ale i tlumočení do češtiny.

Kromě toho se o den dříve v pražské Tipsport areně uskuteční veřejná přednáška dalajlamy s názvem "Laskavost a vzájemná úcta v dnešní společnosti".

Veškeré výnosy z prodeje vstupenek pořadatelé použijí na výstavbu školy v Tibetu. Vstupenky je možné si zakoupit v síti Ticketportal. Stojí 1080 korun.

Vedle dalajlamy dorazí do Prahy na konferenci Forum 2000, která se bude konat 15. až 17. září, například vůdkyně barmské opozice Do Aun Schan Su Ťij, americká folková zpěvačka a aktivistka Joan Baez, francouzský politolog Jacques Rupnik, nositel Nobelovy ceny míru Frederik de Klerk či polský europoslanec Marek Siwiec.

Hlavním tématem letošní konference budou problémy a důsledky společenských transformací, tedy různé aspekty probíhajících změn současného světa. Konference bude pokračovat v rozvíjení odkazu zakladatele Nadace Forum 2000 prezidenta Václava Havla.

Do Prahy dorazí po dvou letech

V české metropoli bude dalajlama po necelých dvou letech. Naposledy tu byl předloni, kdy navštívil Havla těsně před jeho skonem. Havel se s dalajlamou přátelil, podporoval a zval ho často do Česka. Jeho přítomnost pozorovalo s nelibostí čínské velvyslanectví v Praze.

Tibetská exilová vláda usiluje o skutečnou autonomii Tibetu, nemá zájem na jeho odtržení od Číny, uvedl loni premiér tibetské exilové vlády Lozang Sanggjä. Tibetská vláda sídlí v indické Dharamsále. Sanggjä se funkce ujal loni poté, co se dalajlama vzdal svých politických funkcí, ale podržel si úlohu duchovního vůdce.

Čína obsadila Tibet násilím v 50. letech, Peking čelí mezinárodní kritice kvůli utiskování Tibeťanů. Podle Sanggjäe se na tibetském území nedodržují již přijaté zákony a ve vedení tibetských úřadů nejsou Tibeťané.

 

Právě se děje

Další zprávy