Nové programy mají pokrytí 80 procent, trvá na svém ČT

Markéta Šrajbrová Markéta Šrajbrová
5. 9. 2013 6:20
Český telekomunikační úřad uvádí pouze 75,9 procent.
Logo dětské stanice ČT :D.
Logo dětské stanice ČT :D. | Foto: Česká televize

Praha - Start nových programů České televize ČT :D a ČT Art neproběhl hladce. Divácké centrum mělo v prvních dnech plné ruce práce s telefonáty od lidí, kterým se programy nepodařilo naladit. Na Radu ČT už se obrátili také autoři, kteří pro dětský a kulturní program tvoří.

Česká televize však i nadále ujišťuje, že pokrytí je avizovaných více než 80 procent neboli čtyři z pěti domácností. "Při započtení signálu šířeného kabelovými televizemi a satelitním vysíláním, které využívá takřka 50 % diváků, je dnes v celkovém součtu všech distribučních platforem dostupnost vysílání přes 90 procent obyvatel," uvedla mluvčí ČT Alžběta Plívová.

"Všem doporučujeme, aby si na stránkách ČTÚ ověřili, zda na jejich adrese signál je a z jakého vysílače je šířen. Následně tomu mohou přizpůsobit nasměrování své antény či ji posílit," doplnila.

Údaje Českého telekomunikačního úřadu však televizí uváděných 80 procent nedosahují. "Máme údaje z 1. srpna, a ty jsou 75,9 %," uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina. 

Čím je tedy způsobeno, že se údaje ČT a ČTÚ liší? Podle Drtiny může televize používat jiný matematický model nebo jí mohl provozovatel sítě Radim Pařízek dodat jiná data. "Je také možné, že do měření vstupuje i síla signálu. Čili to, co my evidujeme už jako nepokryté, Česká televize počítá jako pokryté, protože se jí z některých obcí hlásí lidé, že to chytají," vysvětlil Drtina.

Česká televize i v těchto dnech provádí vlastní měření, a to zejména v oblastech, které jsou na hranici příjmových možností. "Prověřujeme také lokality, kde podle reakcí diváků signál není, ale podle výpočtů by tam být měl. Výsledky následně porovnáme s tím, jaký signál deklaruje vlastník kmitočtů, a v případě, že dojde na některých místech k nedodržení avizovaného pokrytí, bude Česká televize vyžadovat nápravu," uvedla Plívová.

Česká televize si rozšíření své programové nabídky mohla dovolit pouze tak, že si pro nové programy pronajala část práv ke kmitočtům regionálních sítí. Regionální síť 7 vlastní již zmiňovaný ostravský podnikatel Radim Pařízek. "Vzhledem k očekávané digitální dividendě nešlo získat kmitočty jinak," uvedla Plívová.

"Do konce září představí Česká televize Radě ČT akční plán dalšího rozvoje multiplexu. Konečného pokrytí 95 % by podle stávajících odhadů mělo být dosaženo do dvou let v závislosti na dostupnosti jednotlivých vysílacích pozic," dodala.

Česká televize s předstihem poskytla divákům návod, jak programy naladit. I tak však během prvních dvou dní vysílání vyřídilo divácké centrum ČT přes sedm set podnětů od diváků, kteří měli problémy s naladěním nových programů. "V devíti z deseti případů operátoři České televize dokázali volajícím poradit," informovala Plívová.

"Považuji se za průměrně inteligentního, ale já bych to podle toho nenaladil. Je potřeba, aby pokyny byly návodnější a lidé nemuseli za peníze volat odborníka, který jim to naladí," řekl k tomu předseda Rady ČT Milan Uhde. Mluvčí ujistila, že ČT připravuje ještě podrobnější návod pro ty, kterým se programy zatím naladit nepodařilo.

Rada ČT už dostala na stůl první oficiální stížnost na nedostatečné pokrytí, a to od předsedkyně Asociace režiséru a scenáristů Ljuby Václavové.

"Ptám se, co s tím v ČT budou dělat, protože žádnou informaci o tomto jsme nedostali a členy asociace zajímá, co se to stalo a proč k tomu došlo. Pokud vypadnou diváci, je to pro nás jako pro autory velmi nepříjemné," řekla Václavová serveru iDnes.cz . Dodala ale, že tím nechce zpochybňovat kroky televize a že zatím nevidí úmysl, ale patrně spíše organizační selhání. "Toto je první vedení ČT, které začalo řádně jednat s autory, a jsme přesvědčeni, že v ČT se mnoho změnilo k lepšímu," dodala.

Lepší než nic

Předseda rady Uhde už uvedl, že se stížností budou zabývat. Do zasedání rady, které proběhne 11. září v Brně, však radní nemohou podniknout žádné konkrétní kroky. "Kritikům, kteří volají po dokonalosti vysílání, se dá odpovědět, že alternativou bylo nespouštět programy vůbec. To pro nás ale nebylo přijatelné," uvedl Uhde s tím, že současný stav je lepší než nic a že vysílání se bude nadále zdokonalovat. "Pravda je taková, že dokud se to nevyzkouší, nelze s jistotou říci, jak to bude fungovat," uzavřel předseda.

Z mapy pokrytí Regionální sítě 7 je jasné, že například Liberecko, Děčínsko nebo Vsetínsko nové programy zatím nenaladí. Diváci z těchto oblastí tak kvůli dětskému vysílání budou muset zůstat na ČT 1 a 2.

"Už před zahájením vysílání jsme rozhodli, že na ČT2 budeme i nadále vysílat Večerníček a ranní reprízy Kouzelné školky. Na ČT1 zůstane také víkendová pohádka, a to v sobotu ráno i odpoledne a rovněž v neděli v jednu hodinu odpoledne," vysvětlila Plívová.

"Abychom vyšli vstříc všem malým divákům i jejich rodičům, rozhodli jsme se rovněž, že ponecháme na druhém programu víkendové dětské vysílání, a to v sobotu i v neděli mezi šestou a devátou hodinou ráno. To zahrnuje například i oblíbené Studio kamarád," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy