Pasažéři našli trik na revizory, sdílejí SMS jízdenky

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
9. 9. 2013 6:00
Lístky si posílají díky aplikaci FareBandit, která má 14 tisíc uživatelů.
Foto: Dopravní podnik města Brna

Praha - Pasažéři městské hromadné dopravy našli v několika městech nový trik na revizory. Díky mobilní aplikaci sdílejí SMS jízdenky, takže na jeden zakoupený lístek může cestovat více lidí.

Dopravní podniky ale už tvrdí, že přišly na způsob, jak takovou věc odhalit.

Pasažéři využívají ke sdílení jízdenek aplikaci FareBandit. Původně vznikla proto, aby se cestující bez jízdenky mohli navzájem varovat před revizory, ale mezi varovnými zprávami se postupně začaly objevovat i texty platných SMS jízdenek.

Podle autora aplikace Petra Pechouška jde o lidovou tvořivost. "Tato funkce není, a ani nikdy nebyla aplikací explicitně podporována. Sdílení těchto zpráv se uživatelé naučili sami," uvedl Pechoušek.

Jak na to

Princip je prostý. Jeden z uživatelů si SMS jízdenku koupí a poté ji prostřednictvím aplikace zveřejní pro tisíce ostatních cestujících. "Pak už je na uživateli, jak s tiketem naloží," dodal Pechoušek.

"Můžete si třeba do mobilu uložit své vlastní číslo pod názvem DPP a jízdenku si přepošlete sami sobě. Vypadá pak jako doručená," popsal jeden z triků student Petr, který aplikaci používá.

Nejaktivnější jsou v přeposílání jízdenek cestující v Praze, sdílení ale funguje i v Ústí nad Labem, Ostravě, Plzni a dalších městech.

Jak ale upozorňuje pražský dopravní podnik, přeposlaná jízdenka je neplatná. Použít ji lze pouze v mobilu, na který byla původně poslána. "Je to samozřejmě nelegální," říká mluvčí dopravního podniku v Ústí nad Labem Magda Pejšová.

Autor FareBandit ale znepokojen není. "Snažil jsem se informovat, zdali tato data, která se objevují v aplikaci, nejsou protizákonná. Bylo mi řečeno, že ne. Že se jedná pouze o sdílení informací," konstatuje Pechoušek.

Praha zavádí obranu

Pravidla zřejmě porušuje pouze ten, kdo se pokusí přeposlaný lístek použít. Dopravní podniky tvrdí, že sdílené jízdenky dokážou odhalit. Pasažéry, kteří se jimi prokážou, prý trestají - na rozdíl od lidí, kteří se vyhýbají kontrole díky varování před revizory.

"Zavádí se účinný způsob, jak se vůči podvodům ze strany uživatelů Fare Bandit bude postupovat," slibuje mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková. Konkrétnější ale být nechce, prozrazovat strategii prý není v zájmu podniku.

Ústecký dopravní podnik se zveřejněním taktiky proti "banditům" problém nemá. Problém prý řeší takzvaná ověřovací SMS, kterou revizor při kontrole odešle na číslo, ze kterého byla jízdenka zaplacena.

"Zasláním ověřovací SMS lze zjistit, zda se jízdenka nachází na telefonu, na který byl odeslán požadavek," popsala mluvčí Magda Pejšová. Pokud revizor zjistí, že jízdenka se nachází v jiném telefonu, může udělit pokutu.

"Máme i možnost z daného čísla pro příště zablokovat službu SMS jízdenek jako takovou," dodává ještě.

14 tisíc banditů

Ověřování SMS není novinka, ale podle zkušeností uživatelů aplikace FareBandit ji v Praze dosud revizoři využívali zřídka. "Slyšela jsem o tom, že to dělají, ale zatím po mně nikdo nic takového nechtěl," říká další uživatelka aplikace Kristýna.

Žádnou obranu proti ověřovací SMS autor aplikace nechystá. "Dostal jsem mnoho e-mailů s nápady, jak sdílení jízdenek vylepšit a integrovat do aplikace, ale všechny jsem odmítl, jelikož to nebyl hlavní smysl FareBandita," říká Petr Pechoušek.

FareBandit letos zvítězil v diváckém hlasování soutěže AppParade o nejlepší aplikaci. Funguje v deseti českých a dvou slovenských městech, kromě Prahy a Ústí například v Brně, Liberci, Českých Budějovicích nebo v Bratislavě. Banditi mohou mimo jiné využít kalkulačku, která jim spočítá, jak se jim jízda načerno vyplatila.

"Aktivních uživatelů, tedy těch, kteří mají aplikaci nainstalovánu ve svém mobilním telefonu se systémem Android, je momentálně něco kolem 14 000," uvedl Pechoušek. Další používají aplikaci prostřednictvím webové stránky. "Momentálně dokončuji vývoj verze pro iPhony, která si myslím počet uživatelů několikrát zvětší," dodal Pechoušek.

 

Právě se děje

Další zprávy