V ohrožených lokalitách přibude 70 romských asistentů

ČTK ČTK
28. 8. 2013 17:52
Romské asistenty získají České Budějovice, Duchcov, Ostrava, Ústí nad Labem či Karviná.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Ministr vnitra Martin Pecina chce zvýšit počet asistentů prevence kriminality, a předcházet tak problémům v sociálně vyloučených lokalitách. Současných 130 převážně romských asistentů by mělo do konce letošního roku doplnit nových 70 v Českých Budějovicích, Duchcově, Ostravě, Ústí nad Labem či Karviné.

"Sociální problémy se prohloubily. Začal spor nejenom mezi neonacistickou scénou a Romy, ale i mezi majoritní společností a Romy, a to je samozřejmě situace, která je vážná," prohlásil Pecina v reakci na protiromské protesty. Zatím posledních pochodů proti Romům se v sobotu zúčastnilo zhruba 1500 lidí v osmi městech.

Na nové romské asistenty, kteří podle Peciny zatím úplně chybí například v Českých Budějovicích nebo Duchcově, už vnitro zadalo výběrové řízení. Ministr doplnil, že důležité je také zintenzivnit spolupráci s neziskovými organizacemi, které v problémových lokalitách pracují zejména s mládeží. Dodal, že příští vláda se bude muset zabývat především klíčovou otázkou vysoké nezaměstnanosti v těchto oblastech.

Podle Cyrila Kokyho z Celostátní asociace Romů v ČR může za současný stav v rizikových lokalitách do jisté míry i bývalá vládní koalice, která situaci neřešila systematicky a podceňovala ji. Koky dnes apeloval na veřejnost, aby o případných problémech diskutovala se zástupci samosprávy.

"Pokud dojde k eskalaci napětí v jednotlivých městech České republiky, je důležité, aby si to místní řešili sami se svými zastupiteli, se svými starosty, a nenechávali se lakovat neonacisty. Protože oni nemají recept, nemají řešení," řekl novinářům. Doplnil, že problémy se podle něj dají řešit, ale nikoliv násilím a lynčováním.

Vyškolení asistenti prevence kriminality jsou zaměstnanci samosprávy. Plní úkoly, které zákon o obecní policii nesvěřuje výhradně strážníkům nebo čekatelům na tuto funkci. Dohlížejí například u základních škol a brání začínajícím projevům šikany, rvaček, okrádání školáků či požívání drog. Kontrolují také herny, zda se v nich nezdržují děti a mladiství. Snaží se řešit i rodinné hádky či spory ohledně rušení veřejného pořádku nebo výtržnictví.

Na sobotních protiromských demonstracích policie zadržela celkem 101 lidí, při násilnostech v Ostravě bylo zraněno 25 policistů a demonstrantů. Na protiakce pořádané v některých městech proti rasismu a nesnášenlivosti přišla asi tisícovka účastníků.

Pochody s názvem Společně proti cikánskému teroru a policejní brutalitě svolal web www.svobodnyodpor.info. Jejich pořadatelé na stránce píšou o "černém rasismu" v ČR, v níž jsou občané "šikanováni cikánskými násilníky". Vláda je podle pozvánky podporuje a problémy s Romy nijak neřeší.

Bezpečnostní informační služba (BIS) ve čtvrtletní zprávě o vývoji na extremistické scéně uvedla, že protiromské nálady části veřejnosti se pro bezpečnost státu mohou stát větším problémem než skupinky pravicových extremistů. BIS totiž upozornila na masivní účast běžných občanů při dřívějších protiromských demonstracích v Českých Budějovicích a Duchcově.

 

Právě se děje

Další zprávy