Spor se vyostřuje, VZP čelí žalobě o 93 milionů korun

Radek Nohl Radek Nohl
26. 8. 2013 17:00
Žalobu podalo protonové centrum kvůli tomu, že s ním VZP nepodepsalo smlouvu
Protonová terapie v Praze.
Protonová terapie v Praze. | Foto: Proton Therapy Center

Praha - Spor mezi největší tuzemskou zdravotní pojišťovnou VZP a luxusním pražským protonovým centrem se vyostřuje.

Společnost Proton Therapy Center (PTC), která provozuje kliniku v prostorách Nemocnice Na Bulovce, podle informací deníku Aktuálně.cz podala na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu žalobu.

Členy správní rady VZP o tom v pondělí informoval ředitel Zdeněk Kabátek. To, že byla žaloba podaná, potvrdil deníku Aktuálně.cz i mluvčí PTC Vladimír Šulc.

"Veškeré vstřícné kroky a návrhy ze strany protonového centra byly až dosud ze strany vedení VZP ignorovány. Proto jsme se rozhodli podniknout příslušné právní kroky," uvedl Šulc.

Podle textu zástupci protonového centra požadují, aby jim byla vyplacena částka 93,7 milionu korun. Jde údajně o ušlý zisk, o který prý přišli kvůli tomu, že s nimi VZP nepodepsala smlouvu.

Zda jim budou nějaké peníze vyplaceny, rozhodne rozhodčí soud při hospodářské a agrární komoře, kam zástupci centra svou žalobu odeslali.

Posudek na 93 milionů 

PTC se v žalobě odvolává na posudek znaleckého ústavu VGD Appraisal, který škodu v období mezi 21. 12. 2012 a 30. 6. 2013 vyčíslil. Z dat, která se v žalobě uvádí, vyplývá, že centrum přepokládá roční zisk 186 milionů korun.

"Pro představu je dobré uvést, že 186 milionů korun jsou kompletní náklady na roční provoz jedné okresní nemocnice, zatímco soukromé Protonové centrum v Praze požaduje tuto částku jako svůj zisk," řekl mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.

Zástupci PTC tvrdí, že jsou připraveni s pojišťovnou jednat, pokud o to bude mít zájmem. "Není zájmem protonového centra získat soudně náhradu zisku, ale naopak použít peníze ze systému veřejného zdravotního pojištění k léčbě českých pacientů," dodal Šulc. 

Hledá se nový investor

Erste Group Immorent do vybudování Proton Therapy Center vložila 4,2 miliardy korun. Jak minulý týden uvedl deník Insider, peníze se jí měly podle poslední dohody s investory, bratry Pavlem a Václavem Laštovkovými, začít vracet letos na jaře. Z leasingových splátek ovšem zatím Erste neviděla ani korunu.

Podle informací Insideru ale Erste v současné době hledá nové majitele pro pražské luxusní centrum. Insider uvedl, že se o něj zajímá nejméně pět silných investorů.

 

Právě se děje

Další zprávy