Ministerstvo chtělo sportovce registrovat. Asi jako psy

Luděk Mádl Luděk Mádl
11. 8. 2013 19:38
Rozhovor s Jiřím Kejvalem z Českého olympijského výboru o chystaném zákonu o sportu.
Registr fotbalistů, plavců či motokrosařů na MŠMT? Tenhle nápad neprošel.
Registr fotbalistů, plavců či motokrosařů na MŠMT? Tenhle nápad neprošel. | Foto: Reuters

Praha - Skrze zákon o sportu chtěli Českou televizi zavázat k povinnosti provozovat sportovní kanál. Ministerstvo školství zase do chystané normy prosazovalo paragraf o spuštění registru českých sportovců.

Ve hře bylo i zřízení sportovního rozhodčího soudu.

"Nakonec jsme ale zákon o sportu v tomto znění odmítli a rozhodli se, že na něm spolu s ministerstvem školství začneme pracovat zase od začátku. Ale zákon o sportu je potřeba, o tom není pochyb," vysvětluje v rozhovoru pro Aktuálně.cz Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru (ČOV).

Aktuálně.cz: Měsíce práce zatím nenašly vyústění, jste zklamán?

Jiří Kejval: My jako sportovní prostředí samozřejmě nejsme tradiční zákonodárci. Pro nás je to nová velká zkušenost, třeba lobbování v Poslanecké sněmovně nebo v Senátu, učíme se.

A.cz: V čem byl problém?

My jsme se skrze ten zákon snažili například upravit záležitosti, které se týkají vazeb na ministerstvo zdravotnictví. Chtěli jsme uzákonit, aby špičkoví sportovci typu Báry Špotákové měli zajištěnou špičkovou lékařskou péči. Ale zjistili jsme, že takhle, skrze novou normu, to nejde, že to by se musel změnit zákon o zdraví.

A.cz: Podobné to prý bylo s vaší ideou, že se zákonem o sportu sdělí České televizi, že má povinnost provozovat sportovní kanál…

Ano, to mi pan ředitel Dvořák asi pětkrát vysvětloval, že takhle to nejde. My jsme si do té první verze zákona prostě vepsali takový náš wish-list, seznam přání. Ale zjistili jsme, že legislativně je to v této formě neprůchozí, tak začneme znovu.

Kalousek napočítal 10 milionů sportovců

A.cz: Mimochodem, když jsme u té České televize - máte dnes vy, tedy ČOV, nějaký vliv na dramaturgii kanálu ČT Sport?

Česká televize je mediálním partnerem Českého olympijského výboru. S Jirkou Ponikelským (ředitelem ČT Sport) jsme v intenzivním kontaktu s oboustrannou zpětnou vazbou. Naše spolupráce je na historickém maximu. ČT podporuje český sport a neřídí se jen ekonomickými ukazateli. Při podpoře sportu si uvědomuje svou veřejnoprávní roli. V této oblasti by měl být ČOV v budoucnu přirozený konzultant, což by mělo být ukotveno i v zákoně.

A.cz: V původní verzi zákona se objevil i pozoruhodný paragraf o Rejstříku sportu ČR, o jakémsi registru sportovců, který by zřizovalo ministerstvo školství. To byla také vaše idea?

Ne, tenhle nápad přišel z ministerstva školství. Byla to reakce na známý bonmot pana Kalouska, který si spočítal, že podle dosud vykazovaných členských základen je v téhle desetimilionové zemi celkem 11 milionů sportovců… Tahle skutečnost samozřejmě diskvalifikovala věrohodnost sportovního prostředí… Už se v té věci dělají kroky, na podzim bude mít MŠMT naprosto přesný seznam asi půldruhého milionu členů sportovních organizací. Původně se myslelo, že by to byl informační systém propojený na registraci obyvatel. Ale já si myslím, že to propojení není tak důležitá věc.

A.cz: A navíc… Bylo by vhodné, aby takovým registrem disponoval státní úřad?

I my si myslíme, že by tu evidenci mělo dělat sportovní prostředí, a ne ministerstvo. To už by byla trochu paralela s registry psů nebo krav. Na vlastním evidenčním systému už v současné době pracujeme.

A.cz: Nový zákon o sportu měl také ustanovit Český olympijský výbor takzvanou Nejvyšší sportovní autoritou v zemi. Bez toho se také obejdete?

Já jsem svého času říkal, že je to pro nás důležité. Ale politici se mě ptali: Na co to potřebujete? Buď totiž tou autoritou budete přirozeně a náležitý respekt s tím bude spojen, nebo to můžete mít napsané v deseti zákonech a fungovat to stejně nebude. Asi měli pravdu, ukázalo se to třeba na Slovensku, kde je tamní olympijský výbor sice autoritou podle zákona, ale v praxi jim to tak nefunguje.

Novela přihrála peníze z hazardu

A.cz: Novela loterijního zákona určila ve sportovním prostředí jako subjekt, kterému sázkové a loterijní společnosti mohou jako dar posílat pět procent své daňové zátěže, právě Český olympijský výbor. Takže teď už asi roli sportovního subjektu číslo 1 nepotřebujete mít doslovně zakotvenou v jiném zákonu, ne?

Ta role se naplňuje a to je fajn. Znění novely loterijního zákona je ve své podstatě potvrzením našeho cíle, aby byl ČOV vnímán jako reprezentant českého sportu vůči tomuto státu a společnosti.

A.cz: Takže co bude se zákonem o sportu teď?

Seděli jsme před týdnem s legislativní radou a místopředsedou ČOV Mirkem Janstou. A řekli jsme si: Fajn, pojďme se pustit do pokusu číslo 2. Už nemá smysl na nic časově tlačit, počkejme do nových voleb. Zásadním způsobem zúžíme záběr toho zákona, chceme teď jít po konkrétních věcech, co nás nejvíc zajímají. A chystáme se pak na konzultace s představiteli politických stran. Byli bychom rádi, kdyby hlavní teze toho zákona vtělily i do svých volebních programů, abychom v té věci byli konzistentní s hlavními politickými hráči. O to by pak celá věc měla být ve finále jednodušší.

 

Právě se děje

Další zprávy