Tisíce domácností jsou bez proudu, ČEZ hlásí kalamitu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
5. 8. 2013 16:34
Nejvíce poruch na zařízeních vysokého napětí je ve Středočeském a Pardubickém kraji.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Zhruba 4 tisíce českých domácností jsou po nočních bouřkáchstále bez proudu. Nejvíce poruch na zařízeních vysokého napětí je ve Středočeském a Pardubickém kraji.

Ve středních Čechách navíc stále trvá kalamitní stav, bez elektřiny je zde asi 2500 domácností. "Situace se od dnešního rána podstatně zlepšila, do tmy by se měly všechny domácnosti rozsvítit, slíbit to ale nemůžu," řekl po 15:00 mluvčí skupiny ČEZ Martin Sobotka.

V Praze byly následky bouřek na dodávkách elektřiny odstraněny během noci.

Podle mluvčího Pražské energetiky Petra Holubce byly poruchy pouze v některých okrajových částech hlavního města, a to v Písnici, Kunraticích, Šeberově a Holubicích. Bez proudu tak byly v noci maximálně desítky domácností, řekl.

Strom zranil fotbalové fanoušky

Bouře, která se v neděli přehnala nad Českou republikou, za sebou nechala popadané stromy a přetrhaná elektrická vedení, výjimkou nebyly ani stržené střechy či zatopené objekty. Na mnoha místech se v pondělí dál odklízejí způsobené škody.

Hasiči kvůli bouřce už vyjeli téměř k 2000 zásahů, přitom dlouhodobý denní průměr je 150. Na šesti železničních tratích byl v pondělí po ránu stále omezen provoz.

Počasí si vyžádalo i zranění, například při nehodě letadla na Domažlicku či pádu stromu na fotbalovém utkání v Brně.

Hasiči evakuovali deset dospělých a 43 dětí ze skautského tábora u obce Ochoz u Brna a 25 lidí, většinou dětí, z dětského tábora v Jablečnu na Rokycansku.

Jednu budovu musel opustit dětský tábor v Seči u Chrudimi, když se pod náporem silného větru vychýlila štítová konstrukce. Děti a rodiče ji vyklidili ještě před příjezdem hasičů, kteří pak odstřihli hromosvod, na kterém zeď visela, a stěna spadla na zem.

Desetkrát více výjezdů

Bouřky zasáhly v neděli vpodvečer jižní a západní Čechy a večer a v noci se přesouvaly na Moravu. Nárazy větru při bouřce srazily k zemi stovky stromů a větví, které zablokovaly řadu silnic a přes 20 tratí, většina z nich byla ale postupně zprovozněna.

Provoz na trati Praha - Beroun bude omezen do středy, některé vlaky jsou nahrazeny autobusovou dopravou.

V Praze nejčastější problémy při bouřce působily pády stromů, hasiči měli v neděli proto téměř desetkrát více výjezdů než obvykle, v souvislosti s počasím vyjeli k 205 případům.

Ve středních Čechách vyjížděli do půlnoci ke 400 událostem, obvykle vyjíždějí zhruba čtyřicetkrát za 24 hodin, a v Pardubickém kraji od neděle 19:00 do pondělních 06:00 vyjeli k 168 událostem.

V Královéhradeckém kraji hasiči vyjeli ke čtyřem desítkám zásahů a v Ústeckém kraji zasahovali na deseti místech na Ústecku, Lounsku, Litoměřicku a Teplicku.

Osmiletého chlapce našli v lese

V Plzeňském kraji byla nejsilnější bouřka zřejmě na Plzeňsku a Tachovsku, na Domažlicku nebo Klatovsku a jen za pondělí tamní hasiči evidují přes 50 výjezdů.

Na Tachovsku například vyprošťovali automobil se dvěma lidmi. Uvěznily ho spadlé stromy, nikomu se nic nestalo.

Přes 90 výjezdů mají za sebou hasiči ve Zlínském kraji. Například ve Vlčnově na Uherskohradišťsku vítr utrhl střechu sportoviště a v části Valašského Meziříčí Krásno nad Bečvou střechu bytového domu.

Vedle toho v okolí Rajnochovic na Kroměřížsku hledali asi osmiletého chlapce, který se ztratil v neděli večer, v pondělí ráno ho našli v lese. Po celonočním pobytu v lese byl podchlazený.

Rekordní počet výjezdů měli hasiči i na jihu Moravy, v noci na pondělí kvůli bouřce vyjeli k 219 zásahům. Obvykle jich mají asi 160 týdně.

 

Právě se děje

Další zprávy