NKÚ: Fakultní nemocnice nakupují léky často bez smluv

ČTK ČTK
29. 7. 2013 9:37
Bez smlouvy nakoupily dvě nemocnice v letech 2010 a 2011 léčiva za 280 milionů.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) využívají Fakultní nemocnice v Praze, Hradci Králové a Olomouci k nákupu léčiv a léčebných prostředků elektronické aukce a výběrová řízení spíš jen výjimečně. Nákupy často uskutečňují bez písemně uzavřených smluv.

Jak vyplývá z informací úřadu, který kontroloval hospodaření nemocnic v letech 2010 a 2011, objevují se chyby v evidenci vyřazovaných léčiv a jejich následné likvidaci.

Úřad se mimo jiné zaměřil na ceny, za které nakupovaly léčiva Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Olomouc, Hradec Králové a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Při kontrole faktur za léčivé přípravky, které nakupovaly všechny tyto nemocnice, přitom zjistil cenové rozdíly.

Například u antibiotika Augmentin kontroloři prověřili jeho osm variant a cenové rozdíly byly u sedmi z nich, přičemž nejvýraznější rozdíl byl 359,8 koruny za balení. Cena jednoho balení se tedy pohybovala od 220 do 580 korun, uvádí úřad v tiskové zprávě.

Podle kontrolorů v nemocnicích byla zavedena praxe nakupování léčivých přípravků na základě interních dokumentů jako pozitivních listů nebo i negativních listů, v čemž ale vidí riziko subjektivního posuzování a nedodržení zásad transparentnosti a rovného zacházení.

Nemocnice se se závěry NKÚ teprve seznamují. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) podle mluvčího Lukáše Matýska zjištění kontrolorů vítá.

"Odstranění nedostatků, na něž upozornili, umožní nemocnici zlepšit efektivitu hospodaření," řekl a připomněl, že kontrola neodhalila žádné závažné pochybení. Přímo řízené nemocnice si ministerstvo přísně hlídá a průběžně v nich provádí kontroly, vysvětlil.

Písemné smlouvy o nákupu léčiv uzavřely nemocnice podle NKÚ jen s malým počtem dodavatelů. Jedna z nich prý kupovala léčiva od více než 230 dodavatelů, rámcové smlouvy ale uzavřela jen se třemi z nich, ostatní léky koupila na základě e-mailových, faxových nebo telefonických objednávek.

"Bez písemné smlouvy například dvě kontrolované fakultní nemocnice nakoupily v letech 2010 a 2011 léčiva za 280 milionů korun. Kontroloři tak nemohli prověřit, zda fakturovaná cena odpovídala ceně sjednané," uvedl úřad. Podle něj přitom nemocnice v kontrolovaných letech za léčiva zaplatily 8,5 miliardy korun.

Elektronické aukce, v nichž by našly nemocnice dodavatele léku a zdravotnického materiálu za co nejnižší cenu, využívaly podle NKÚ pouze Všeobecná fakultní nemocnice a FNKV.

Nemocnice k tomu uvedly, že nevyužily zákona o veřejných zakázkách, protože ceny dodávek nepřesahovaly finanční limity, jednotlivé nákupy byly vzájemně rozdílné a v cenách byly v průběhu roku výkyvy. Průběžně hledaly v databázi dodavatelů.

Úřad nemocnicím také vytkl, že nemohl zjistit celkové množství léčiv, která byla určena k vyřazení kvůli nepoužitelnosti.

Podle něj nejsou evidence a vyřazování léčiv dobře vyřešeny, nemocnice při nich postupují rozdílně. Kontroloři v této souvislosti tvrdí, že je potřeba vyřešit způsob této evidence s důrazem na sledování stavu a vývoje vyřazování léků.

 

Právě se děje

Další zprávy