Plán ministra: Den v nemocnici za 60 korun, děti zdarma

Radek Nohl Radek Nohl
27. 7. 2013 6:30
Na seznam nadstandardů robotické operace? Bavíme se o tom, říká ministr Holcát
Nový ministr zdravotnictví Martin Holcát
Nový ministr zdravotnictví Martin Holcát | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Pacienti za den v nemocnici budou opět platit 60 korun a děti vůbec nic. Takový je plán nového ministra zdravotnictví Martina Holcáta, který chce představit už během srpna.

Naopak placení si za luxusnější péči není podle nového šéfa resortu klíčové, a proto je pravděpodobné, že alespoň na nějakou dobu nebude možné si za takzvané nadstandardy připlatit.

I když je nový ministr označuje za kardinální věc, v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz řekl, že by se na seznam této péče, za kterou si pacienti připlácí, mohly dostat třeba i robotické operace.

Dnes za jeden tento výkon zdravotní pojišťovny platí v průměru 140 tisíc korun. Jak uvedl deník Insider, dvě největší tuzemské pojišťovny zaplatily v loňském roce méně operací svým pacientům nežli v roce 2011.

Holcát o svém působení na ministerstvu mluví jako o dobrodružství, a až skončí, chce se vrátit do křesla náměstka ředitele motolské nemocnice.

Aktuálně.cz: Pokud to přeženu, tak Ústavní soud řekl, že 100 korun za den v nemocnici je hodně. Kolik se bude nyní platit?

Momentálně modelujeme situaci. Pro nemocnice je to významný přínos, ne zásadní, hlavně pro lůžka dlouhodobé péče. Já prosazuji, aby tento poplatek neplatily děti. A myslíme si, že se vrátíme k poplatku 60 korun za hospitalizaci. Bavíme se o tom, jestli má být limitován jedním měsícem, tam je pak ohrožení dlouhodobé péče, kdy se léčí lidé na lůžku třeba celý rok.

A.cz: Odkdy by se to mělo změnit? Podle soudu byste měli mít čas do konce roku.

S návrhem přijdeme zřejmě v srpnu. 

A.cz: Další věcí, kterou zrušil Ústavní soud, jsou nadstandardy. Platí, že s nimi příliš nepočítáte?

Pan premiér (Jiří Rusnok - pozn. red.) to nazval bílým psíkem pro novináře a já doplním číslem 46 milionů, které se vybraly za nadstandardy v loňském roce, 54 milionů se zaplatilo za nejdražšího pacienta a 120 miliard se vybralo za poplatky za hazard. Toto říká, proč to není kardinální záležitost.

A.cz: Každopádně, o jaké věci by se podle vás měly nadstandardy rozšířit?

Mohl by tam být pokoj, kde budete sám, kde bude wi-fi, a to nemůže mít každý pacient. Bavíme se i o robotické chirurgii. Víme, že je o 80 tisíc korun dražší na jeden výkon.

A.cz: Takže operace za pomoci robota je dalším kandidátem na seznam nadstandardů?

O tom zatím diskutujeme, musí o tom ještě rozhodnout odborníci. 

A.cz: V jakém stavu se české zdravotnictví podle vás vůbec nachází?

My jsme nedostali sto dnů na rozhlédnutí a jednání. Jsem tady týden a nedokážu vše zmapovat. Já si myslím, že české zdravotnictví je perfektní a velmi kvalitní. Za ta léta se ale určité problémy nakupily.

A.cz: Proč jste vůbec nabídku ministra zdravotnictví přijal?

Požádal jsem o neplacené volno a toto dobrodružství dělám ve svém volnu. Před časem jsem tu pracoval jako náměstek a určitou zkušenost mám. Myslím si, že mám velkou zkušenost s řízením nemocnic, a pan premiér Rusnok, se kterým se o zdravotnictví hodně bavíme a řadu věcí konzultujeme, mě o tuto spolupráci požádal. 

A.cz: Kromě náměstka Marka Ženíška, který je místopředsedou TOP 09, zatím ostatní na ministerstvu zůstávají. Plánujete personální změny?

Pana Ženíška jsem nevyháněl a já neposuzuji jeho politické názory. Nabízel jsem mu spolupráci, on ale musí odejít z politických důvodů. Já jako lékař, který je nyní politicky angažovaný, nejsem šťastný, že toto zasahuje do zdravotnictví. Je otázka, jestli to nezasáhne i jiné náměstky. Hovoří se o tom, že zástupci ODS budou muset odejít.

A.cz: Vytvoříte si tým vlastních poradců?

Já k nim nemám daleko, protože pracuji v praxi. Znám lidi v jednotlivých segmentech a já nepředpokládám, že bych vytvořil nějaký tým poradců. Mám celou řadu přátel, kteří mi řeknou své názory, a budiž, to jsou ti poradci.

A.cz: Dnes tu pracuje Pavel Vepřek jako poradce. Ten skončí?

Já jsem s ním opakovaně spolupracoval. On má svoji budoucí roli jasnou a myslím si také, že časem nebude zůstávat na ministerstvu. Co potřebujeme, jsou právníci, kteří se vyznají, a i kdyby jich tu bylo padesát, tak je budeme potřebovat pro speciální věci. 

A.cz: Neuvažujete, že až toto vaše dobrodružství, jak říkáte vaší štaci na ministerstvu, skončí, vstoupíte do politiky?

Mě politika neláká. Jsem dohodnutý, že se vrátím zpět do motolské nemocnice. Stoprocentního ale není nikdy nic, a to i mé tvrzení, že nikdy nevstoupím do politiky. Zatím se k tomu nechystám.

Co by měl nový ministr změnit? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy