Úspěchy Rekonstrukce státu: V jednání jsou dva zákony

22. 7. 2013 13:30
Přijde na řadu zpřísnění financování stran a zákon o zveřejňování smluv
 Logo Rekonstrukce státu.
 Logo Rekonstrukce státu. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Projekt Rekonstrukce státu (RS), usilující o omezení příležitostí ke korupci, u nás běží již několik měsíců.

Svých cílů se snaží dosáhnout prostřednictvím devíti opatření, takzvaných RESTŮ. Oproti podobným iniciativám se zaměřuje na samotné poslance a senátory.

Za dobu své existence projekt zaznamenal již několik úspěchů. Podle slov jednoho ze zakladatelů Kamila Gregora má zatím stoprocentní úspěšnost.

"Z devíti námi prosazovaných protikorupčních opatření dosud přišla řada na zrušení anonymních akcií a příslušný zákon byl schválen," řekl Gregor.

Podle interních informací měl být zákon původně zamítnut, tlak ze strany představitelů RS však nakonec odpor poslanců a senátorů zlomil.

Další opatření, která Rekonstrukce státu prosazuje, přijdou na řadu na podzim. Jedná se o zpřísnění financování politických stran nebo zákon o zveřejňování státních smluv na internetu.

Tento zákon dostal název Nejkrásnější zákon. RS v červnu nainstalovala před poslaneckou sněmovnu počítadlo, které znázorňuje, kolik poslanců již zákon podpořilo.

I v tomto případě ale záleží na současné politické situaci. Pokud nedojde k vypsání nových voleb, šance na prosazení protikorupčních zákonů bude větší.

V době úřednické vlády je šance na úspěch vyšší

"V dobách úřednických vlád dochází častěji k nestabilitě poslaneckých klubů, a poslanci tak častěji hlasují navzdory postoji své strany," dodal Gregor.

Zatýkání, které předcházelo pádu vlády, podle něj jasně ukázalo na korupční praktiky, proti nimž RS bojuje. Například šlo o neprůhledné nominace do státem vlastněných podniků.

Negativní reakce Rekonstrukce státu zaznamenala ze strany některých poslanců a senátorů, kteří byli k projektu ze začátku skeptičtí.

"Z odborné sféry jsme si významnějšího zpochybňování projektu nevšimli. Názory na jednotlivá opatření se různí, kritice jsme čelili například při podpoře zrušení akcií na majitele," vysvětlil koordinátor RS Jan Boudal.

Ze strany akademiků má projekt potenciál. "Politici nemusí devítku zákonů přijmout jako balíček, ale mohou se přihlásit k podpoře každého jednoho z nich, občané se pak mohou ptát konkrétních poslanců, proč (ne)podpořili daný návrh," shrnul pozitiva odborník na politickou komunikaci a marketing z Fakulty sociálních studií Otto Eibl.

Schválení některého ze zákonů zároveň ale podle něj nemusí nutně souviset s Rekonstrukcí státu. "Schvalovacímu procesu může napomoci, ale není tím, co by bylo pro poslance a senátory rozhodující," upozornil Eibl.

Podle Anety Pinkové, která se odborně politickou korupcí zabývá, jsou tato opatření prosazována nevládními organizacemi i odborníky dlouhodobě.

"Z hlediska boje proti korupci jde nepochybně o žádoucí kroky. Výhodu RS proti většině dalších protikorupčních iniciativ vidím v podpoře ze strany politiků," řekla Pinková.

Dosud projekt podpořilo 46 poslanců a 10 senátorů. Mezi nimi je i Petr Skokan (VV) nebo Gabriela Kalábková (ČSSD).

V projednávání ve výborech jsou v současné době dvě opatření, ostatní RESTY jsou ve fázi prvních čtení nebo příprav.

 

Právě se děje

Další zprávy