Protonové centrum dalo VZP nabídku, pojišťovna rozhodne

Radek Nohl Radek Nohl
19. 7. 2013 12:45
Podle ředitele VZP jsou čísla, která dostal od protonového centra, významně nadnesená
Protonová terapie v Praze.
Protonová terapie v Praze. | Foto: Proton Therapy Center

Praha - Ultramoderní pražské protonové centrum (PTC) poslalo největší tuzemské zdravotní pojišťovně VZP nabídku, podle níž chce postupně zvyšovat počet pacientů, které v následujících letech odléčí.

Podle dopisu, který vedení pojišťovny poslal jednatel PTC Pavel Laštovka, centrum netrvá na tom, aby se tu každý rok léčilo na 1650 pojištěnců, jak je uvedeno ve smlouvě o smlouvě budoucí, kvůli které je s VZP ve sporu.

V nové nabídce zástupci protonového centra uvádí, že letos by byli schopni léčit na 450 pacientů, příští rok 1100 pacientů a v roce 2015 na 1450 pojištěnců VZP. "Původně dojednaný roční počet 1650 pacientů by tak byl naplněn až v roce 2016," řekl ČTK mluvčí centra Vladimír Šulc.

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek však jednatelům PTC, bratrům Pavlovi a Václavovi Laštovkovým, napsal, že podle jejich kalkulací jsou počty významně nadnesené. Šéf pojišťovny před konečným rozhodnutím, zda nabídku přijmou nebo ne, navíc chce, aby protonové centrum doplnilo další informace.

A to z jakých odhadů tato čísla vychází a jaké typy diagnóz chtějí v PTC ve zmíněných letech odléčit. "Bez obdržení těchto informací nejsme schopni k nabídce podat jednoznačné stanovisko," píše v dopise Kabátek.

Pacienti se léčí v Německu

Centrum nemá smlouvu s žádnou českou zdravotní pojišťovnou. VZP a třeba i Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR hradí protonovou péči svým pacientům v německém Mnichově. Kde je podle údajů pojišťoven léčba levnější, PTC to ve svých vyjádřeních popírá.

Jak to vypadá v protonovém centrum? Podívejte se na fotky:

Soukromé protonové centrum na Bulovce bylo vybudováno a vybaveno za 3,5 miliardy korun. Spor s českými pojišťovnami začal, když VZP odmítla uznat platnost zmíněné smlouvy o smlouvě budoucí.

VZP dala na centrum trestní oznámení, centrum podalo žalobu na zaplacení smluvní pokuty k rozhodčímu soudu.

Má VZP platit za léčbu v pražském protonovém centru? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde.

 

Právě se děje

Další zprávy