ČEZ končí s komandem, na černé odběratele pošle firmu

Tomáš Fránek
11. 7. 2013 5:00
Polostátní firma už vypsala výběrové řízení, chce spolupráci na šest let
Logo skupiny ČEZ na pražském ústředí.
Logo skupiny ČEZ na pražském ústředí. | Foto: Reuters

Brno - Polostátní energetický gigant ČEZ si na sledování a řešení černých odběrů elektřiny najme na šest let soukromou firmu.

Jedna ze společností ze skupiny, ČEZ Distribuce, už vypsala tendr, ve kterém hledá externí firmu, která bude kontrolovat odběrná místa a také řešit a zabraňovat pokračování neoprávněných odběrů elektřiny.

Firma si od najmutí externí firmy slibuje zatím nevyčíslené úspory.

"Důvodem vypsání veřejné zakázky je finanční i časová úspora, kterou může přinést externí firma zajištující poptávané služby, jež jsou velmi specifické pro své know-how," uvedla mluvčí společnosti ČEZ Barbora Půlpánová.

Je to speciální know-how

Kolik budou služby stát a kolik uspoří, zatím ČEZ nesdělil, žádné částky neobsahuje ani informační systém o veřejných zakázkách.

Podle mluvčí energetické firmy sice externí společnost převezme část činností ČEZu, energetická firma ale bude celý proces zjišťování a řešení případů načerno odebrané elektřiny řídit, smlouvy se tedy lidem nezmění.

Externí firma bude s ČEZem spolupracovat na tisících případech za miliony korun.

 

Loni ČEZ zjistil 4013 neoprávněných odběrů, letos 1525. "Stále máme hodně podnětů k řešení, ať již z vlastních informací nebo podnětů třetích stran," uvedla Půlpánová.

Další velké energetické firmy v Česku na rozdíl od ČEZu nelegální odběry řeší vlastními zaměstnanci.

Plán na zapojení externí firmy do řešení černých odběrů přichází po třech letech od chvíle, kdy energetická firma zrušila svoji kontroverzní speciální skupinu, která se na zákazníky načerno odebírající elektřinu zaměřila.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu v listopadu 2008 obvinil celkem 32 zaměstnanců společnosti ČEZ Měření a jejího Útvaru pro odhalování netechnických ztrát (NTZ).

Komando skončilo po kritice

Podle detektivů bez povolení vstupovali na pozemky odběratelů a nutili je k zaplacení vysokých částek za údajné neoprávněné odběry. Pracovníci komanda měli speciální výcvik a nosili u sebe zbraně.

Většina sporných případů se stala v Olomouckém a Moravskoslezském kraji a ve středních a severních Čechách. Před soud se nakonec dostalo 13 pracovníků. Za vydírání a útisk jim původně hrozilo až půl roku vězení.

Okresní soud v Olomouci ale jejich stíhání zastavil, protože se trestný čin nestal. Loni zastavení stíhání potvrdil i Nejvyšší soud. ČEZ po kritice speciální skupinu zrušil.

"Jsme sice stále přesvědčeni, že činností NTZ nebyl porušen zákon, avšak snaha postupovat proti nelegálním odběrům elektřiny co nejefektivněji a maximálně využít kompetence dané energetický zákonem se skutečně v některých případech mohla jevit jako necitlivé jednání se zákazníky s nepřiměřenou tvrdostí," napsal v roce 2010 ČEZ v tiskové zprávě.

Podívejte se na protesty proti přepadovému komandu


 

Právě se děje

Další zprávy