Za hazard jsem nikdy nelobbovala, říká Tereza Maxová

vt
3. 7. 2013 8:50
Od prostředků z heren a automatů se nadace už distancovala. A bude mít jasná pravidla
Tereza Maxová: "Ten dopis byla chyba, která vznikla pod tlakem."
Tereza Maxová: "Ten dopis byla chyba, která vznikla pod tlakem." | Foto: NTMD

Rozhovor -Tvrdá kritika se v minulých dnech snesla na řadu neziskovek, mezi nimi i Nadaci Terezy Maxové dětem, za to, že si berou peníze z hazardu a lobbují za zájmy těch, kteří na něm vydělávají.

Oč šlo? Městská část Brno Střed chce z centra města odstranit až tři tisíce automatů. V souvislosti s touto snahou se na starostu městské části Libora Šťástku obrátily dopisem některé nadace a neziskové organizace se žádostí, aby městská část hazard nezakazovala, ale jen regulovala - protože z něj získávají dost peněz na veřejně prospěšné účely.

Nařčení, že by lobbovala ve prospěch hazardu, ale Nadace Terezy Maxové dětem ústy předsedkyně své správní rady odmítá.

„Naším cílem nebylo, není a nebude jakkoliv prosazovat zájmy hazardního průmyslu. Bohužel, i přes naši jednoznačně deklarovanou dobrou snahu jsme byli, bez znalosti pozadí, zataženi do lobbistických zájmů nejrůznějších skupin," říká Tereza Maxová.

Aktuálně.cz: Je pravdou, co se píše - že Nadace Terezy Maxové dětem získala prostředky z tolik skloňovaných heren?

Tereza Maxová: Moc mě mrzí veškerá nařčení, že nadace získala peníze z výnosů z heren a automatů. Příspěvek společnosti Net and Games pocházel z výnosů z kurzových sázek a sázkové kanceláře, ne z heren.

Tato skutečnost je, zdá se, záměrně přehlížena. Pokud vím, z těchto výnosů jsou již dlouhá léta financovány projekty sportu, kultury i celá řada neziskovek. I proto jsme tyto finanční prostředky přijali v dobré víře, že jde o zdroje z povinných odvodů na veřejně prospěšné účely.

A.cz: Ale dopis starostovi Šťástkovi jste poslali - co přesně jste mu napsali?

V dopise vyjmenováváme, komu přesně peníze pomohly. Zmiňujeme, že jsme díky získaným prostředkům mohli podpořit děti v Jihomoravském kraji. Respektujeme v něm právo pana starosty na zavedení prohibice, ale zdůrazňujeme fakt, že tyto prostředky jsou pro podporu projektů důležité. V kontextu toho, co dnes vím, dopis, který psala ředitelka nadace, byla chyba, která vznikla pod tlakem.

A.cz: Kritici přijímání peněz od sázkových společností nevládními organizacemi říkají, že peníze z hazardu jsou „snadné peníze" a neziskovky, které je přijímají, se jich nechtějí vzdát, protože by jinak musely vyvinout daleko větší úsilí při jejich získávání z jiných zdrojů, čehož se mnohé bojí. Jak velkým problémem by pro vás bylo obejít se bez těchto peněz? A jak dobře umíte získávat peníze z jiných zdrojů?

V letošním roce jsme žádné takové prostředky nepřijali. Vloni to bylo přibližně 10 % celkového rozpočtu nadace. Bez těchto peněz se již v letošním roce obejdeme, ale situace jednoduchá není. Nadaci chodí žádosti o grant od neziskovek a rodin v nouzi ročně za více než 150 milionů korun. My jich můžeme podpořit méně než 20 %. I přesto jsme se rozhodli nenechat si zmiňovaný příspěvek a potřebnou částku kompenzovat z vlastních peněz.

A.cz: Spekuluje se také o tom, že neziskovky se obrátily na starostu, protože je o to požádaly hazardní společnosti. Je to pravda?

Ano, alespoň v našem případě to tak bylo.

A.cz: A nebylo by přece jen lepší se bez peněz od loterijních společností natrvalo obejít? Léta pomáháte ohroženým a opuštěným dětem z nefunkčních rodin, na jejichž rozvratu se ale často podílí právě i gamblerství…

Danou záležitostí se interně zabýváme a rozhodli jsme se stanovit do budoucna jasná pravidla. Od prostředků z heren a automatů jsme se již distancovali. Každopádně chci zdůraznit, že zájmy hazardu neprosazujeme a vnímáme rizika, která na společnost má. V tuto chvíli jdou tyto odvody státu, a co je z nich financováno, já nevím.

 

Právě se děje

Další zprávy