Putna už je profesorem. Dekret mu předal ministr Fiala

Domácí Domácí
25. 6. 2013 13:45
Literárního historika M. C. Putnu odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Literární historik a vysokoškolský pedagog Martin C. Putna převzal s dvoutýdenním zpožděním v Karolinu z rukou ministra školství Petra Fialy dekret profesora sociální a kulturní antropologie.

Profesura byla předána i pěti kandidátům, kteří nedorazili na první červnový ceremoniál. Tímto postojem chtěli tehdy vyjádřit Putnovi podporu.

"To, co se ukázalo v malém na mém případu, ukazuje se nyní v těchto dnech a v těchto hodinách a bude se ukazovat v nejbližších hodinách na věcech daleko důležitějších. Stručně řečeno, blížíme se Kremlu," komentoval prezidentův postup Putna po skončení oficiálního ceremoniálu s tím, že Zeman je bezpečnostní riziko pro tuto zemi. Reagoval tak na současnou politickou situaci, kdy chce hlava státu jmenovat úřednickou vládu, která nemá podporu politických stran.

Zeman na tiskové konferenci v Senátu označil Putnovo jmenování za starou kauzu, která již byla uzavřena. Připomněl pondělní dohodu z tripartity mezi ním a ministrem školství, podle níž bude příště vysokoškolské profesory jmenovat ministr, nikoli prezident.

Jmenování M. C. Putny předcházely spory, které vyvolala prezidentova nevole jmenovat, v jeho očích kontroverzního, pedagoga profesorem.

Putna chce, aby se studenti kauzou vědecky zabývali

Miloš Zeman nejprve odmítl dekret podepsat s tím, že Putna podle něj není vhodným kandidátem na profesora kvůli svému vystupování na pochodu Prague Pride, kde pedagog nesl transparent s nápisem "Katolické buzny zdraví Bátoru". Zemanův postoj provázely hojné protesty, zejména studentů.

Po nátlaku akademické obce, která navrhuje vědecké kandidáty a Zemanovo stanovisko brala jako zásah do akademických svobod, nakonec Zeman ustoupil, ale vymínil si výjimku, a sice že dekret nepředá on, ale ministr školství.

Putna na to reagoval tak, že pozval po ceremoniálu občany na další ročník Prague Pride. "Po těchto událostech všichni slušní lidé v této zemi bez ohledu na politické a náboženské přesvědčení měli příležitost si uvědomit, že opět hrozí to, že lidé budou za nějakou různost a její projevy diskriminováni," uvedl.

Celý případ prý ukázal určité tendence ve společnosti, Putna chce, aby se kauzou po vědecké stránce zabývali jeho studenti.

Další podmínkou, kterou si v souvislosti se jmenováním profesury prezident Miloš Zeman stanovil, je změna vysokoškolského zákona. Ten má do budoucna uložit jmenování profesorů ne prezidentu republiky, ale ministru školství.

Rektoři však tímto rozhodnutím nejsou nadšení, mají strach, že by se do jmenování profesur mohla promítat politika, protože ministr je s politikou spjat více než prezident. Spousta akademiků tedy volá po zachování tradice.

Hlavní Putnovo vědecké téma je mapování dějin katolicismu v novodobé české kultuře s přihlédnutím k evropskému a světovému kontextu.

V současné době přednáší na Fakultě humanitních studií UK, katedra Obecné antropologie. Působil také jako pedagog na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Teologického vzdělání se mu dostalo na Teologické fakultě v Českých Budějovicích. Byl zastupujícím profesorem v Řezně a stipendistou Fulbrightova badatelského programu na Boston College v USA.

Přednášel rovněž na FAMU a Vyšší odborné škole publicistiky. V roce 1989 byl jednou z hlavních postav sametové revoluce.

 

Právě se děje

Další zprávy