Zemřel Filip Topol. Básník a zakladatel Psích vojáků

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 6. 2013 19:20
Praha - Ve věku 48 let zemřel hudebník Filip Topol, legenda undergroundu a zakládající člen kapely Psí vojáci. Klavírista a zpěvák měl dlouhodobé zdravotní problémy. Uvedl to server lidovky.cz.
Psí vojáci - Žiletky | Video: Youtube.com

"Bylo to po krátké těžké nemoci, jak se tak říká. Nebylo mu dobře už na posledním vystoupení v Praze 11. května," řekl  Hanzlík.

S kapelou Psí vojáci, kterou v posledních měsících po pauze obnovil, odehrál Topol koncert ještě 25. května v Amsterodamu. "Pak už jsem všechno rušil," dodal Hanzlík. Příčinu smrti musí podle něj určit lékaři.

Filip Topol byl pianista, básník, příležitostný prozaik a jedna z klíčových postav českého undergroundu. Soubor Psí vojáci založil roku 1979 se svými spolužáky bubeníkem Davidem Skálou a baskytaristou Janem Hazukou.

Poprvé vystoupili, když mu bylo 14 let. Až do poloviny osmdesátých let nesměli vystupovat jinak než utajovaně. Na veřejnosti se mohli objevit až v roce 1986.

Když přitom tehdejší náctiletí - dnes by se řeklo teenageři - zhudebňovali poezii, nehledali inspiraci u Václava Hraběte jako třeba Vladimír Mišík.

"Dítě s temnotou v hlavě" sáhlo raději po německé středověké poezii v překladu Ivana Wernische a v textech se tak objevily například verše "Jsem tady, nevím na jak dlouho/musím umřít, nevím kdy/putuji a nevím kam". A náladě slov odpovídala i Topolova hudba.

"Když jsem v nějakých šestnácti skládal Baroko v Čechách na bráchův text, byl jsem úplně vyřízený z komunismu... Chtěl jsem psát tak temnou hudbu, že si z ní všichni komouši podřežou hrdla," vzpomínal po letech Topol, pro kterého se za minulého režimu zakázaní Psí vojáci stali osudem.

"Co bych asi tak mohl dělat, kdybych kapelu rozpustil? Vždyť nic jiného neumím a pořád mám v sobě čerta. Je to moje jediná možná cesta," řekl před třemi lety v Respektu.

Jednou z nejznámějších skladeb Psích vojáků je píseň Žiletky, podle které byl v roce 1994 uveden stejnojmenný film, ve kterém si Topol zahrál.  Hudebně doprovodili Psí vojáci film Sestra natočený podle stejnojmenné knihy jeho bratra, Jáchyma Topola.

Topol natočil dvě sólová alba - Sakramiláčku a Střepy a jednu desku s Agon Orchestra.

Filip Topol se narodil 12. června 1965 v Praze jako mladší syn českého dramatika a básníka Josefa Topola a vnuk českého spisovatele Karla Schulze. Jeho starší bratr je úspěšný spisovatel Jáchym Topol.

 

Právě se děje

Další zprávy