Šéf Úřadu vlády splácel hypotéku. Zázračně rychle

Martina Machová Martina Machová, Tereza Šídlová
14. 6. 2013 19:10
Během jediného roku smáznul Lubomír Poul z hypotéky téměř 2 miliony korun
Lubomír Poul.
Lubomír Poul. | Foto: Úřad vlády ČR

Praha - Jméno veřejnosti neznámého úředníka, současného šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula, se už jednou v médiích objevilo. Bylo to v souvislosti s kauzou, u níž bylo korupční podezření.

Právě na tohoto muže se obrátil někdejší šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek se svými pochybnostmi ohledně veřejných zakázek v době, kdy resortu životního prostředí šéfoval Pavel Drobil (ODS).

Nyní je Poul součástí skandálu, který může stát post rovnou premiéra. Byl zadržen policií, podle neoficiálních informací ale zatím není mezi obviněnými v kauzách týkajících se vrchní ředitelky Nečasova kabinetu Jany Nagyové, v nichž jde o zneužívání pravomocí a úplatkářství.

Římanův muž

Lubomír Poul přišel na Úřad vlády s Petrem Nečasem v roce 2010.

Do vrcholné úřednické funkce přišel se svým někdejším šéfem z ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Martinem Římanem. Ten se po angažmá za Topolánkovy vlády na MPO ve Strakově akademii stal Nečasovým šéfem poradců.

Poul vystudoval Vysoké učení technické v Brně a v první polovině 90. let strávil dva roky studiem angličtiny v americkém Bostonu. V úřednických funkcích pracoval od svého návratu z USA v roce 1996.

Na ministerstvu průmyslu "přežil" hned několik ministrů, a to z různých stran: Vladimíra Dlouhého a Karla Kühnla z ODA, Miroslava Grégra, Jiřího Rusnoka a Milana Urbana z ČSSD. Převážně také zastával vysoké funkce, blízké ministrům.

Loni na podzim si k úředničině ve službách státu Poul přidal i trochu byznysu - členství v dozorčí radě polostátního energetického gigantu ČEZ.

Za tento post pobírá Poul 50 tisíc korun. Jeho plat ve Strakově akademii ale v roce 2011 odmítl na žádost redakce Aktuálně.cz Úřad vlády sdělit. Ostatně podobně jako v případě Nagyové.

Později se ale ukázalo, jak vysoké odměny pobírají nejbližší spolupracovníci premiéra, právě Nagyová dostala například stotisícovou odměnu v jednom měsíci.

Milionová vila

Bulvární média si už přede dvěma lety všimla, že Poul vlastní luxusní vilu v Praze v hodnotě deseti milionů. Z jeho majetkového přiznání lze vyčíst, že splácí hypotéku.

V přiznání za rok 2010 měl uvedený úvěr ve výši 8 623 582 Kč, o rok později už o dva miliony nižší, konkrétně 6 700 581 Kč. V průběhu jednoho roku tedy Poul mohl splácet milion a devět set tisíc korun, tedy průměrně 160 tisíc korun měsíčně.

Pro porovnání, takto rychle nedokázala splácet svou hypotéku ani někdejší místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová s platem kolem 100 tisíc korun čistého. Ta musela kvůli jednorázové splátce 1,6 milionů vybrat  historické úspory a stavební spoření.

Někdejší mluvčí Nečasovy vlády Jan Osúch v létě 2011 deníku Aha! řekl, že Poul bude hypotéku splácet příštích dvacet let.

Poul se na veřejnosti neobjevuje. Nicméně jeho jméno figurovalo v již zmíněné kauze Libora Michálka.

"To je přesně ten člověk, který byl podrobně informován začátkem listopadu 2010 o situaci na Státním fondu životního prostředí a neudělal nic ke zjednání nápravy. Naopak informoval mě, že vše mám řešit s panem Drobilem. A zajistil, aby pan Drobil byl informován o mé schůzce s ním," uvedl na adresu šéfa Úřadu vlády Libor Michálek.

Michálkova kauza, kvůli níž padl v roce 2010 ministr Drobil, ale nakonec vyšuměla. Pražský městský soud letos v dubnu definitivně osvobodil Martina Knetiga, bývalého poradce Drobila, který byl v této souvislosti obviněný z nepřímého úplatkařství.

 

Právě se děje

Další zprávy